EPA/Stephanie Lecocq
Žosep Borelj

Evropska unija nastoji da izbegne zavisnost od Kine kao što je bila zavisna od ruskog gasa, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj, pozivajući na jačanje trgovine sa Latinskom Amerikom.

– Otkrili smo da su zavisnosti, koja su bile gradivni elementi mira, takođe, oružje koje se može okrenuti protiv nas – rekao je Borelj tokom govora u subotu na Ibero-američkom summitu u Santo Domingu u Dominikanskoj Republici, ukazujući na “preteranu zavisnost Evrope od ruskog gasa”, prenele su agencije.

To je izašlo na videlo ruskom invazijom na Ukrajinu, jer je Moskva ograničila svoje isporuke gasa Evropi i prisilila kontinent da pronađe druge rute snabdevanja.

Prema Boreljovim rečima, ta zavisnost je dovela do toga da je predsednik Rusije Vladimir Putin mislio da “može da izvrši invaziju na Ukrajinu potpuno nekažnjeno jer Evropa, zarobljenik potrošnje gasa koji 40 odsto dolazi iz Rusije, neće reagovati”.

– Želimo da izbegnemo da nas odnos sa Kinom učini zavisnim kao što smo bili od Rusije –  istakao je Borelj.

1 COMMENT

  1. uzeli su dobre pare i sad vode politiku istu kao amerikanci,.zaboravili su da nemaju prirodni resursa i da im ekonomija vec sad opada i da je mnogo vise svjeta na suprotnoj strani jer im je dosta hegemonisticke i nasilne politike,.bravo za ruse i kineze a tu je i indija i africke kao i juznoamericke zemlje,.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here