Kosovo online
Žosep Borelj

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj, u novoobjavljenoj knjizi “Evropa između dva rata”, bavi se gorućim pitanjima spoljne i bezbednosne politike EU tokom 2023. godine, koja takođe uključuje napet tok u odnosima Srbije i Kosova i proces dijaloga Beogeada i Prištine, prenosi “Albanijan post”.

U poglavlju pod nazivom „Dijalog Priština-Beograd: Vreme je da se preuzme odgovornost“ koje se nalazi u poslednjem delu, evropski visoki diplomata podseća na tenzije koje su izbile u severnom delu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, sugerišući da je sukob bio neizbežan, ali da je izbegnut uglavnom zbog diplomatskih napora EU u okviru dijaloga.

„Umesto da krenemo ka normalizaciji odnosa kako bismo Evropu učinili bezbednijom i obezbedili bolju budućnost za ljude u regionu, naše vreme i energija su apsorbovani upravljanjem krizama, barikadama i pretnjama nasiljem. Nije bilo lako smiriti situaciju i izbeći potpuni sukob“, navodi se u knjizi.

Kako dalje piše, međunarodna zajednica je 2023. godine shvatila da mora da pogura dijalog za normalizaciju kosovsko-srpskih odnosa pre nego što bude prekasno, posebno posle rata u Ukrajini.

Pod senkom nove geopolitičke realnosti, zapadne diplomate su pokušale da potisnu strane ka prihvatanju dogovorenog kompromisnog sporazuma. To je rezultiralo predlogom sporazuma koji su pokrenule Francuska i Nemačka – dve glavne zemlje Evropske unije.

„Rat Rusije protiv Ukrajine promenio je celokupnu sliku. Dijalog nije samo o Kosovu i Srbiji. To treba posmatrati u aktuelnom širem geopolitičkom kontekstu, kao odlučujući trenutak u evropskoj istoriji. Nikad nije rečeno da bi tako monumentalan zadatak kao što je olakšavanje sporazuma o normalizaciji bio lak. Bilo je uspona i padova i vrlo često su se pitanja koja se smatraju malim i tehničkim pokazala kao veoma osetljiva i politička – pitanja koja su imala potencijal da prerastu u nasilje“, piše Borelj.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su dogovorili sporazum o normalizaciji odnosa 27. februara 2023. godine u Briselu. Potom je postignut dogovor o planu za nastavak dogovora 18. marta 2023. godine u Ohridu.

„Zato je sada vreme da se fokusiramo na širu sliku i ne dozvolimo da se još jedan prozor zatvori pred očima ljudi u regionu, kao što se dešavalo nekoliko puta u novijoj istoriji. Vreme je da se Srbija i Kosovo dogovore o aneksu implementacije, koji je sastavni deo sporazuma”, navodi Borelj u svojoj knjizi.

5 COMMENTS

  1. РЕПРЕСИЈА НАД СРБИМА СЕ НАСТАВЉА
    А ВИ ТО НЕ ЖЕЛИТЕ ДА ВИДИТЕ
    НИСТЕ ВИ РАТ УОПШТЕ ИЗБЕГЛИ
    НЕГО ГА САМО И ДАЉЕ ПОДРЖАВАТЕ
    СВОЈИМ СТАВОВИМА
    И НАГРАДАМА албанцима

    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. NATO će se vrlo brzo povići sa Kosova i Metohije. Albanci mogu da prihvate široku autonomiju, a ukoliko neće, moraće da se pomire sa tim da žive u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here