EPA-EFE/Olivier Hoslet
Žosep Borelj

Evropska unija danas je najoštrije osudila ruske oružane snage zbog nastavka bombardovanja stanovništva i civilne infrastrukture u Ukrajini i opsade grada Marijupolja.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj u pisanom saopštenju osudio je granatiranje pozorišta u Marijupolju, za koje se u Briselu navodi da je služilo kao sklonište za civile uključujući i decu.

Borelj navodi i izveštaj Hjuman Rajc Voča o tome da su ruske snage kasetnom municijom napale gard Nikolajev.

– Ovakvi namerni napadi na civile i civilnu infrastrukturu su sramni, za osudu i potpuno neprihvatljivi. Oni predstavljaju ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava – kaže Borelj.

Borelj naglašava, pozivajući se na odluku Međunarodnog suda pravde, da Rusija mora da prekine vojnu akciju i da odmah i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa čitave teritorije Ukrajine.

On je u ime EU pozvao Rusiju da uspostavi nesmetan humanitarni pristup Ukrajini.

– Rusija nema pravo prema međunarodnom pravu da koristi jednostranu silu na teritoriji treće zemlje i snosi punu odgovornost za ova dela vojne agresije i sva razaranja i gubitke života koja ona izazivaju. Počinioci ovih teških prekršaja i ratnih zločina, kao i državni službenici i vojni vrh odgovaraće za to – zaključio je Borelj.

12 COMMENTS

  1. Русија неће одговарати, али хоће Борељ и његови налогодавци.

  2. najprije vi morate odgovarati za agresiju na jugoslavijo i srbjom niste vi gospodari svijeta
    u ostalom pravo gledano to je i vasa agresija koliko i ruska pitam putina kad ce poleteti te rakete
    da mozemo posle da zivimo u miru i ljubavi

  3. Moraces da posaljes Carlu del Ponte u Moskvu da ih hapsi, he, he. Borelj je izgleda pomesao Rusiju sa Srbijom. Zasto niste hapsili Bil Clinton i njegovu vladu kada su bez odobrenja SB bomardovali Srbiju, sprovodili genocid nad Srbima, i cinili necuvene ratne zlocine? Na srecu, ovog puta ste nemocni i jadni, i samo bla, bla.

    • Hoće, možda malo morgen, pogotovu ovim banditima koji su nas gazili tri meseca i nisu platili ni cent odštete

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here