EPA/Stephanije Lecocq
Žosep Borelj

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj pozvao je danas 27 zemalja članica EU da nastave sa naoružavanjem ukrajinske vojske, jer će “sve biti odlučeno u narednih 15 dana.”

– Ukrajinski otpor je izvanredan. Ruska vojska ne uspeva da se probije na udaljenost veću od 200 kilometara od svojih logističkih baza, izgubila je puno vojnika i tenkova, što možemo da vidimo preko satelita. Ukrajinci lakom pešadijom, naoružani raketnim bacačima i stingerima, efikasni su protiv tenkova i aviona – izjavio je Borelj u intervjuu za špansku televiziju TVE, prenosi Hina.

Govoreći o nastavku slanja oružja ukrajinskoj vojsci, Borelj je naglasio da je to “najvažnije i da će sve biti odlučeno u narednih 15 dana.”

– Otpor će se nastaviti koliko je potrebno, ali cilj ruske invazije nije uspeo – kazao je šef diplomatije EU.

On je rekao kako su Rusi ostali bez trećine vojnika u proteklih mesec dana koliko traje njihov napad na Ukrajinu.

– Kada se zbroje poginuli, ranjeni i zarobljeni, ostali su bez 40.000 vojnika. To je procena – ukazao je on.

Borelj tvrdi da je “ukrajinski otpor razbio obruč oko glavnog grada Kijeva”.

Takođe je rekao da su neki ukrajinski gradovi u “očajnoj situaciji, poput Marijupolja, te da je iz tog razloga potrebno nastaviti pružati pomoć Ukrajincima, kako bi se odbranili u narednim danima.

– Zato su im potrebni stingeri i protivoklopno oružje, potrebno im je pomagati kao što smo radili i dosad – istakao je Borelj.

Naglasio je da Rusija trenutno ne želi da pregovara ni o čemu, “jer želi da okupira teritoriju”.

– Želi da zaokruži zauzimanje obale Crnog mora. Želi da dođe do istočne granice s Moldavijom i tako odvoji Ukrajinu od mora – tvrdi šef evropske diplomatije.

On je takođe ukazao da je Ukrajina spremna da pregovara u bilo kojem trenutku, ali da sa druge strane nema sagovornika.

4 COMMENTS

  1. Da će sve biti odlučeno u narednih 15 dana je istina isto toliko kao kad nas gospodin Lajcek ubedjuje da razgovori izmedju Beograda i Pristine napreduju i u naj skorije vreme donose sveobuhvatni sporazum
    😉

  2. To nije tvoj problem kad ce sta biti gotovo , tvoj problem je da kupujes rublje inace zamrzivac sledi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here