Tanjug/AP
Žosep Borelj

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da su zemlje članice koje su jedinstveno delovale po pitanju ukrajinsko-ruskog rata, previše podeljene kada je reč o palestinskom pitanju.

Borelj je u obraćanju na Institutu Huver američkog Univerziteta Stenford rekao da je potrebno pokrenuti politički proces za jačanje palestinske administracije.

– Moramo glasno i jasno reći da je postizanje dvodržavnog rešenja jedini način da se rešimo ove tragedije. Bez obzira koliko je teško, ne vidim drugi način da se zaustavi ova tragedija, koja će ostati mrlja na savesti čovječanstva – rekao je Borelj, prenela je Anadolija.

Istakao je da je Evropa podeljena po pitanju Palestine.

– Osim nekih izuzetaka, zemlje EU su veoma jedinstvene protiv Rusije. One su veoma ujedinjene u podršci Ukrajini politički, ekonomski, u svakom aspektu, ali smo veoma podeljeni po pitanju Gaze – kazao je Borelj.

Istakao je da je EU preuzela odgovornost da pomogne u postizanju rešenja o dve države i da se nastavljaju kontakti sa arapskim partnerima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here