Đ. Janković
Raspevano rokenrol veče: Riblja čorba

Da nije slučajno što jedan od najpopularnijih bendova bivše države traje decenijama pokazalo se i u Banji Koviljači gde je Riblja čorba održala humanitarni koncert. Bend koji traje 45 godina odsvirao je nešto više od sat i po svirke tako da je publika uživala od prvog do poslednjeg tona, a burni aplauzi i horsko pevanje legendarnih pesmama Bore Đorđevića potvrda su da je Čorba i dalje na pravom putu.

Mada lider benda, vidljivo je, nije više mladić, glas ga služi kao u najboljim danima. Pevao je Bora samo tako ne štedeći se, a publika je to burno pozdravljala uz česte komentare: “Svaka čast, u tim godinama tako pevati, kapa dole majstore.” Nije gubio vreme na priču, tek pokoja kratka pošalica i samo pesma, za pesmom. A Čorba ima šta da peva, toliko dobrih pesama da su malo i dva koncerta da se odsvira svaka. Završeno je sa pesmama na bis, “Amsterdam” i poslednja “Dobro jutro”, a prethodno se bend prošetao kroz bogatu diskografiju, od samih početaka – “Rokenrol za kućni savet” i “Zvezda potkrovlja i suterena”, preko “Dva dinara druže”, “Ostaću slobodan”, pa “Volim,volim,volim žene”, “Odlazak u grad”, do “Ja ratujem sam”, “Kad padne noć”, “Aviona, naslovne sa poslednjeg albuma “Da tebe nije”, nove pesme “Dve gitare”, sa predstojećeg albuma, koju je komponovao Miša Aleksić. Pevana je i neprolazna “Pogledaj dom svoj, anđele”, a publika je sama otpevala “Lutku sa naslovne strane” uz povremenu Borinu pomoć.

Na koncertu su bile sve generacije, deca rođena decenijama posle nastanka pesama koje su uglas pevala s mladima kao i onima koji imaju sede u kosi, a Bora ih je vratio u mladost, vreme ploča i prvih ljubavi. Pevalo se u banjskom parku sa Čorbom koja je pokazala zašto i dalje traje i svira uzduž i popreko ovih prostora. Ivan, Nikola, Vicko, Džindžer i Bora ispraćeni su burnim aplauzom, a publika je kući otišla puna pozitivne energije posle odličnog koncerta.

Bilo je to nezaboravno, raspevano rokenrol veče u banjskom parku u kome su uživali svi ljubitelji Čorbinog opusa, veče u kome je ovaj bend pokazao zašto toliko dugo traje, a Bora da ga glas služi odlično, bez obzira na godine.

Jubilej Kraljevske banje

Čorba je na platou ispred čuvenog Kur-salona održao ovaj koncert povodom 165 godina organizovanog lečenja u Kraljevskoj banji i 34 godine rada Dečjeg odeljenja, a organizatori su Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača i ovdašnja kompanija Pejak-Handel koja slavi 16 godina postojanja. Ulaz je bio besplatan, a Bora i ekipa zahvalili su se svima koji su ih slušali, a posebne pozdrave uputili su deci koja se leče u Koviljači kao i onima koji ih ovde leče.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here