EPA

Državljanin Bosne i Hercegovine Hamza D. (21) izveden je pred sud u Beču zbog podrške Islamskoj državi, čijim snagama u Siriji je pokušao da se pridruži 2015. godine, ali je osujećen u toj nameri. 

Hamzu, čiji su otac i brat redovima Islamske države u Siriji pristupili 2014. godine, češke vlasti uhvatile su s lažnim rumunskim pasošem na aerodromu u Pragu, odakle je hteo da se prebaci do Istanbula, pa do Sirije.

Vraćen je u Austriju, gde je zbog terorizma osuđen na uslovnu kaznu od 21 meseca. Ta kazna, međutim, nije uticala na njega pošto je ignorisao preporuke suda da se udalji od džihadističke ideologije, već je nastavio da održava veze sa Islamskom državom i njenim sledbenicima, a tužilac ga tereti da je u tome otišao toliko daleko da je 2017. organizovao put trojice islamista u Siriju.

Osim toga, tužioci tvrde da je Hamza propagandno i finansijski pomagao Islamskoj državi, a pod lupom je i njegov pokušaj da sumu od 1.490 evra prebaci u Siriju.

On i njegov advokat Leonard Kregčik tvrde da taj novac nije bio namenjen teroristima već Hamzinoj maćehi, koja se u Siriji udala po islamističkim običajima.

– Tamo žive teško i želeo sam da pomognem – rekao je Bosanac pred sudom.
Hamza D. se, prema uverenju tužilaštva, za islamističku ideologiju zagrejao još kao dečak, a austrijske vlasti zbog radikalnog islamističkog ponašanja počele su da ga prate još od 2012. kad je imao svega 15 godina.

O Hamzinim vezama sa ID svedoče i slike i snimci zločina, pronađeni u njegovom mobilnom telefonu. Na tu optužbu Hamza je odgovorio da prati informativne kanale Islamske države zato što mu tamo živi porodica.

Ni propagadni materijal o džihadistima koji je otkriven u njegovom stanu za bosanskog džihadistu nije razlog da se tužilaštvo interesuje za njega. Njegov advokat, naime, tvrdi da je Hamza posle naloga suda da se “pripitomi” i udalji od ekstremista materijal prikupljao kako bi stvorio pravu sliku o Islamskoj državi.

To, kako je podvukao, ne znači da deli uverenja islamista i osuđuje svaki zločin.
Bosanac, koji se očigledno opredelio da se u sudnici pravi Englez, tvrdi i da nije imao pojma da je Somalijka, kojoj je omogućio prenoćište, pripadnica Islamske države.

– Bila je šareno odevena i ne mogu da zamislim da je htela da se priključi Islamskoj državi – rekao je Bosanac, tvrdeći da je davanjem prenoćišta Somalijki, u stvari, napravio dobro delo.
Suđenje se inače odvija pod jakim bezbednosnim merama, a snimanje i fotografisanje u sudnici je zabranjeno.

Omiljeni đak Mirsada Omerovića

Tužilac Viktorija Berente polazi od toga da je Hamza D. bio omiljeni đak islamskog propovednika Mirsada Omerovića, koji je 2016. pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u terorističkoj organizaciji.Omerović je, podsetimo, preko svog Jutjub kanala vrbovao mlade za rat u Siriji, a austrijski mediji tvrde da je u svojim propovedima sledbenike “podučavao” da je “klanje najlepše ubijanje”.

Reč je o islamisti iz Tutina, koji je osuđen zbog regrutovanja za Islamsku državu i podsticanja na ubistvo nevernika preko društvenih mreža, ali i propovedi, za koje je rekao da u njima nema ništa sporno i da je govorio samo ono što je “naučio u Saudijskoj Arabiji”.

Izvor:
Z. Mirković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here