Bosanski utisak o Deklaraciji: Fali “genocid”

0

Jedni misle da je usvojena Deklaracija korak približavanja Srbije Bosni i Hercegovini, dok su drugi mišljenja će ona dovesti do novih podela u BiH, kao i da njeno donošenje nije iskren odraz ljudskog razumevanja, odgovornosti i potrebe osude genocida u Srebrenici.

 

 

Rajko Vasić

"Ideja da se to u Skupštini Srbije donosi deli političku javnost i građane Srbije i može naneti štetu i BiH, jer stvara dalje podele. Radikalni deo bošnjaškog političkog mozaika će to posmatrati kolektivnom krivicom i mahaće dokumentom u narednim decenijama, kao – Srbija je priznala genocid, a vi niste", rekao je za portal Sarajevo-x.com Rajko Vasić, generalni sekretar SNSD-a.

 

On kaže da je apsolutno neprihvatljivo izdvajanje jednog zločina ako se jednaka merila neće primeniti, u istom dokumentu, prema svim zločinima i svim narodima.

 

Salmir Kaplan, portparol SDA, ističe: "Mi bismo želeli da se reč genocid spomene direktno, ali se i više nego aludira na tu reč. Usvajanje ove rezolucije je korak bliže Srbije prema BiH." Velimir Jukić iz HDZ-a kaže da je trebalo da se u Deklaraciji citiraju pojmovi iz presude Međunarodnog suda pravde. 

 

Beriz Belkić potpredsednik Stranke za BiH smatra da je Deklaracija "bez sadržaja, kapaciteta i validnosti", pa je samim tim dovedena u pitanje. "Ne mogu ignorisati to da je Deklaracija doneta. Međutim, izostavljanje reči genocid menja stvar", rekao je Belkić.

 

"Moj osećaj je da ta deklaracija nije iskreni odraz ljudskog razumevanja odgovornosti i potrebe osude genocida. I ja kao čovek sam je doživio kao ‘šarenu lažu’", kaže Belkić.

 

Ramiz Salkić

"Evidentno je da u Srbiji još ne postoje toliko jake snage da mogu pokazati snagu da se u tamošnjoj Skupštini jasno osudi genocid koji se dogodio u Srebrenici", ocenio je danas šef Kluba poslanika Stranke demokratske akcije Ramiz Salkić, prenosi Fena.

 

"Ukoliko se u srpskoj Deklaraciji ne spominje reč genocid, ona se onda ne može dovoditi u kontekst presude Međunarodnog suda pravde niti u kontekst Rezolucije Evropskog parlamenta, koji su jasno kazali da se u Srebrenici desio genocid“, naglasio je Salkić u izjavi novinarima u Banjaluci.

 

Ističući da je delimično pratio izlaganja pojedinih poslanika Skupštine Srbije tokom rasprave o Deklaraciji o Srebrenic šef Kluba poslanika SDA je ocenio da je “žalosno da posle svih ovih godina, još postoje ljudi koji kažu da se u Srebrenici nije desio genocid”.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here