youtube/printscreen

Kraš ESOP prodao je sve svoje deonice Kraša Mesnoj industriji braće Pivac, saznaje Večernji list.

Time su Pivci preuzeli Kraš jer će nakon transakcije imati sveukupno 49,18 odsto deonica kompanije, ali većinu donica s pravom glasa.

Radnicima Kraša, koji su deoničari u Kraš ESOP-u Pivci će platiti najmanje 860 kuna po deonici, a obvezali su se da zadrže sva radnička prava na duži rok. Takođe ne smeju da prodjaju deonice trećoj osobi bez garancije radničkih prava, koja su veća nego ona sadržana u Zakonu o radu, piše Večernji list.

Ovim dogovorom koji je u formalnom smislu omogućen odlukama skupštine Kraš ESOP-a, a koja se održala u petak uveče, Pivci su stekli kontrolu nad firmom i odbranili se od pokušaja preuzimanja od strane Nebojše Šaranovića, preduzetnika koji je preko svoje firme Kapa Star Limited agresivno kupovao deonice na Zagrebačkoj berzi te je ulaganjem vise od 45 miliona evra kupio 25,7 odsto udela.

Nedavno je putem medija radnicima za udeo ponudio 130.000 kuna, odnosno oko 869 kuna po deonici, ali je očito ponuda braće Pivac, koja je uključivala i sigurnost za zaposlene, bila bolje prihvaćena. Bitka za Kraš je ovim završena, a time i trka za deonicama koja je obeležila poslovnu godinu na tržištu kapitala.

Portal je ranije javio da se na radnike “Kraša” vrši pritisak da ne prodaju deonice srpskom biznismenu Nebojši Šaranoviću, mada je on dao daleko najbolju ponudu i podigao cenu “Krašovih” deonica sa 400 kuna (oko 54 evra) na više od 1.000 kuna (oko 134 evra).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here