Bračni par iz Srbije držao Rumune kao robove

0

Radili za 400 evra, spavali na terasi

Osuđeni građani Srbije su Rumune primoravali da rade i po 18 sati dnevno za mesečnu platu od 3.000 kruna, odnosno 400 evra, što je ispod zakonskog minimalca.

Koliko su se iživljavali na svojoj posluzi, najbolje oslikava podatak da je rumunski par spavao na poluadaptiranom balkonu firme, površine jedva šest kvadrata, bez grejanja i izolacije.

 

Nije im bilo hladno

Rumuni su na sudu izjavili da im nije predstavljao problem spavanje na neizolovanom balkonu i da im zimi nije bilo hladno! "Zadovoljni smo bili što imamo posao i bilo kakav krov nad glavom. Krevet i sto su nam bili sasvim dovoljni", kazali su Rumuni na sudu.

Danski sud je ocenio da su naši državljani s namerom doveli poslugu iz Rumunije jer Rumuni nisu bili upoznati sa tamošnjim zakonom o radu i zaštitom ljudskih prava, koja je na najvišem mogućem nivou. Rumuni su tako tri godine trpeli nezamislivu torturu, da bi na kraju za slučaj saznala policija.

 

Sud u Helsingoru osudio je muškarca na dve godine, a njegovu suprugu na 18 meseci zatvora. Oni će morati da plate i kaznu državi od oko 40.000 evra, dok će Rumunima morati da isplate blizu 80.000 evra, koliko je procenjeno da im duguju za prethodne tri godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here