IZ PTIČJE PERSPEKTIVE: Most Bratoljub

Godišnje preko Pavlović mosta koji spaja dve obale Drine i Srbiju sa Republikom Srpskom, pređe skoro 800.000 putnika, a na mapi zvaničnog Beograda i Banjaluke je i nekoliko modernih saobraćajnica. Neke od njih grade zajedno dve vlade, a završen je most preko reke Drine, koji je spojio istok i zapad, Bratunac i Ljuboviju, simbolično nazvan Bratoljub.

Počela je izgradnja brze saobraćajnice Slepčević-Badovinci kod Šapca kojom će Sremci i Mačvani dobiti važnu saobraćajnicu, ali i Semberci koji su kumovski, prijateljski i rodbinski naslonjeni na ovaj deo Srbije.

Od Bijeljine do Beograda, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stizaće se za sat i pet minuta. U bijeljinskom naselju Velika Obarska je u septembru 2022, kako navodi RT RS, započeta i izgradnja deonice auto-puta Rača – Bijeljina, dela budućih auto-puteva Banjaluka – Bijeljina – Beograd i Beograd – Sarajevo. Deonicu dugu 20 kilometara finansiraju vlade Srpske i Srbije.

Direktor Autoputeva RS Nedeljko Ćorić je kazao da su na auto-putu Banjaluka – Beograd, na trasi od Vukosavlja do Brčkog, radovi počeli.

– Očekujem da ćemo u narednih meseci, u skladu sa dogovorima u Šangaju, potpisati i ugovor za finansiranje tog projekta – kaže on.

Sa druge strane Save u toku je izgradnja auto-puta Kuzmin – Sremska Rača i mosta na ovoj reci koji je i najveći inženjerski izazov.

Kompletan most je, kako kaže Dragan Kocić iz Puteva Srbije, završen konstrukcijski, odnosno, ono što je planirano to je i završeno.

– Most je završen, može se preći i pešice, kolima do neke strane, ali čekamo da pristup da bi kompletna ova priča bila gotova – kaže on.

Biće izgrađena brza cesta, duga 160,7 kilometara od Bijeljine, preko Zvornika, Milića, Han Pijeska do Sokoca. Završetkom tih projekata, investitorima će biti otvoren poziv za ulaganja.

Put jedinstva

Za RS, auto-put je infrastrukturna okosnica njenog razvoja. Zbog toga u Banjaluci predlažu da deonica iz Srbije, preko mosta na Rači, kroz Semberiju, kao i sve preostale do ulaza na auto-put dobiju simboličan naziv, put srpskog jedinstva.

5 COMMENTS

  1. Може ли ико да објасни зашто се од отварања моста раних 90-их до данас наплаћује прелазак моста који је јавно представљан као донација господина С. Павловића? Све време се за путнички аутомобил наплаћује “карта” од 0,5€ а за аутобус и камион дупло већа. По подацима из овог текста то је око 500.000,00€ годишње а за претходних више од30 година то је више од 15 милиона €! Наравно, за наплату “карте”, не издају фискални рачун а на одсеку пише да је издаје “Drina bridge corporation”, Beograd. Исто је и за наплату путарине у Србији. О чему је ту реч?

  2. Izgradnja mosta je dobijena kao koncesija sa privatnom firmom u kojoj firma gradi most i naplaćuje odredjen broj godina mostarinu i tako vrsi povraćaj uloženog…posle tog vremena most postaje drzavno vlasnistvo. Na koje vreme je sklopljen ugovor neznam..tj. zaboravio sam. A to nije tajna i moze se saznati podatak je javno dostupam i objavljen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here