commons.wikimedia/Mrkoww
Borbeno vozilo Bredli M2A2

Eksperti “Kurganmašzavoda”, koji je deo ruskog holdinga “Rosteh”, uporedili su rusko oklopno vozilo BMP-3 i američko M2 “bredli”. Zaključak je da je rusko vozilo po svim karakteristikama superiornije od američkog.

– Izučavanjem uzoraka koji su zaplenjeni u specijalnoj vojnoj operaciji, potvrđeno je da američki “bredli” nije isti kao ruski BMP-3. Rusko vozilo prema svim karakteristikama, vatrenoj moći, pokretljivosti, udobnosti eksploatacije, održavanju, prevazilazi po kvalitetu američko oklopno vozilo – rekao je zamenik izvršnog direktora za državne naloge “Kurganmašzavoda” Roman Hromov.

Amerikanci vole da svoja oklopna vozila nazivaju u čast svojih legendarnih generala (u SSSR je ta praksa prekinuta na tenku „Josif Staljin“). Oklopno vozilo koje je proizvedeno 1980. godine je dobilo ime po američkom generalu Omaru Bredliju. Heroj Drugog svetskog rata nije bio protiv toga da se bori čak i protiv sovjetske vojske, ali nije očekivao da će se naći u ruskom zarobljeništvu.

Međutim, Amerikanci su morali da počnu da pomažu Ukrajincima i sve je pošlo po zlu. Ukrajinska vojska je krenula u napad sa pet američkih oklopnih vozila koje su zaplenile ruske jurišne jedinice na zaporoškom pravcu. Ukrajinska vojska je bacila potpuno ispravnu tehniku kada su se našli na minskom polju. Ruski tenkisti su zaplenili i dva tenka „leopard“ 2A6, koji se trenutno proučavaju.

Prvo poređenje su BMP-3 i „bredli“ imali u okviru tendera za isporuku oružja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Arapskim šeicima su se više dopala ruska oklopna vozila, a ne američki „bredliji“. Arapi su kupili 600 BMP-3, koji su još uvek u njihovoj vojsci.

Zapušiti ukrajinsku rupu američkim “generalom”

Ruska i američka oklopna vozila nisu se sukobljavala do proleća 2023. godine dok američka vlada nije odlučila da pomogne Ukrajini – htela je da prikrije neuspeli ukrajinski napad svojom oklopnom tehnikom. Odluka je, kako se kasnije ispostavilo, bila nepromišljena, ali SAD su verovatno računale da će Rusi pobeći kada budu videli automobile sa američkom zastavom.

Vojni analitičar Mark Kančian, koji je ranije radio u Beloj kući, uveravao je da će „bredli“ obezbediti značajno povećanje borbenih mogućnosti kopnenih snaga, jer je to u suštini laki tenk.

Vojni ekspert Aleksandar Ivanovski smatra da se tenk „bredli“ bez obzira na sve svoje borbene karakteristike i dobre statističke podatke o porazima iranske oklopne tehnike, ne može smatrati kvalitetnim tenkom samo na osnovu iskustava u iranskom i avganistanskom ratu, to je dokazano u sukobima u specijalnoj vojnoj operaciji.

Američki analitičari smatraju da se „bredli“ pokazao kao promašaj u Ukrajini zbog načina na koji njima rukovodi ukrajinska vojska, zbog ruskih minskih polja i „lanseta“ koji lome američka oklopna vozila kao orahe.

Mišljenje vojnih stručnjaka

Ruska oklopna vozila BMP-3, koja su naoružana oružjem kalibra 100 milimetara u paru sa automatskim topom kalibra 30 milimetara, su mnogo bolja nego naoružanje „bredlija“ koje ima automatski top „bušmaster“ kalibra 25 milimetara i mitraljez kalibra 7,62 milimetara

– Američka oklopna vozila su malo pokretljiva i teško prolaze po terenima, posebno po onim kao što su tereni u specijalnoj vojnoj operaciji – rekao je ekspert Roman Hromov.

Naveo je da se zbog velikog broja elektronskih sistema oklopno vozilo teško koristi i u slučaju da nema dotoka struje ne može da puca.

– Osnovni cilj prilikom upoređivanja oklopnih vozila je da se pronađu slaba mesta NATO tehnike koja bi trebalo napadati – ističe vojni ekspert Vladimir Eranosjan.

Ruski eksperti navode da se i dalje nastavlja izučavanje zapadnog naoružanja, kao i američkih oklopnih vozila „bredli“.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here