Britanci hteli da hapse Cipi Livni

0

Cipi Livni

Prema pisanju lista, nalog za njeno hapšenje ubrzo je povučen pošto se ispostavilo da ona nije u Velikoj Britaniji i da je otkazala svoj dolazak u London, gde je tokom vikenda trebalo da govori na jednom skupu.

 

"Gardijan" saznaje da je britanski sud prvobitno izdao nalog za hapšenje po tužbi advokata koji zastupaju neke od porodica palestinskih žrtava.

 

List piše da je Cipi Livni igrala ključnu ulogu tokom tronedeljne izraelske vojne ofanzive u Gazi kada je poginulo 1.400 Palestinaca, uglavnom civila i više od 1.100 Izraelaca, uglavnom vojnika.

 

"Velika Britanija čini sve za uspostavljanje mira na Bliskom istoku i održavanje strateškog partnerstva sa Izraelom. Da bi to bilo postignuto, izraelski lideri moraju da budu slobodni da dođu na razgovore sa britanskom vladom. Hitno se razmatraju okolnosti upletene u ovaj slučaj", navodi se u saopštenju britanskog MIP-a, koji je prema pisanju lista "vidno osramoćen" zbog celog slučaja.

 

"Gardijan" podseća da su advokati Palestinaca od istog britanskog suda tražili izdavanje naloga za hapšenje izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka, takođe u slučaju navodnih ratnih zločina u Gazi, ali je njega štitio diplomatski imunitet, dok Livnijeva ne uživa tu zaštitu jer je bivši ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here