Tanjug
Priština

Nove provokacije, ali sa već poznatom pričom o velikoj Albaniji ponovo stižu iz Prištine. Priču je ponovo, po ko zna koji put, zavrteo Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, izjavom da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije.

On je za švajcarski “Monokl” objasnio da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, a ne od Albanije i da bi u sporazumu između Kosova i Srbije trebalo da bude međusobno priznanje, kao i dogovor dve strane da ne napadaju jedna drugu.

Evropa hitno da reaguje

Ova izjava je, ukazuje za “Vesti” Branko Radun, politički analitičar, Kurtijeva ideološka matrica već dugi niz godina.

– Dok je drugima poput Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja važnija nezavisnost, Kurti je, i dok je bio u opoziciji i na vlasti, uvek gurao veliku Albaniju. To je neka vrsta pritiska, ucena i provokacija upućenih Srbiji i EU, u smislu ako nam ne ispunite zahteve dižemo ulog, a vi dobijate problem u regionu. Jasno je da taj projekat ujedinjenja ugrožava okolne zemlje i da EU ne želi taj haos – pojašnjava Radun i podseća da je slično je radio i albanski premijer Edi Rama izjavama da će se ukoliko nema evropske budućnosti Albanija i Kosovo integrisati, pa prestao.

On je mišljenja da ipak Kurti nije izneo u javnost ovakve provokacije, a da nije od nekoga sa Zapada dobio “zeleno svetlo”.

– EU, odnosno Nemačka, a može se reći i SAD, bi da se situacija oko Kosova završi bez lomova, ali ne i Velika Britanija – tumači Radun odakle Kurtiju stiže “vetar u leđa”. Razlog ovakvog ponašanja Britanaca je, kako kaže, “igranje igre” kojom bi da uspostave kontrolu nad regionom i da ga destabilizuju kako bi na taj način ucenili velike sile i ostvarili sopstvene interese.

Reagujući na izjavu Kurtija Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, kaže da je krajnje vreme da EU reaguje kaznenim merama.

– Ako te mere izostanu, poštenije bi bilo da evropski medijatori zauvek zaćute – poručio je on i dodao da “Srbija neće ostati bez odgovora na pokušaje da se na njenom tlu rešavaju nacionalna pitanja drugih dok se u isto vreme, na svakom mestu i u svakoj prilici negira pravo srpskog naroda na samoopredeljenje”.

Diže tenzije: Aljbin Kurti

Ratnohuškačke izjave

I Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, poziva međunarodnu zajednicu da konačno i to odlučno reaguje na Kurtijeve ratnohuškačke izjave o fašističkom konceptu velike Albanije.

– Pretnje jednostranim prekrajanjem granica nose pretnju sukobima i mogu podstaći slične aspiracije u regionu – ocenjuje Petković.

Srpska lista ukazuje da je ovim potezom Kurti pokazao pravo lice koje je, kako su naveli, neuspešno skrivao.

– Isti Kurti koji je govorio protiv Zajednice srpskih opština kao monoetničke zajednice, govori o velikoj Albaniji koja ne bi bila ništa drugo nego jednonacionalna tvorevina – ocenili su u SL.

Potpredsednik te stranke Igor Simić naveo je da se nada da će EU i SAD reagovati na neodgovorne i opasne izjave koje uznemiravaju građane, a posebno Srbe.

Građani protiv pripajanja

Branko Radun ukazuje na još jedan momenat, a to je da kosovski Albanci ipak ne žele da se pripoje Albaniji.

– Oni smatraju da kao neko ko je ratovao, treba da bude centar zbivanja ili u najmanju ruku da budu ravnopravnog statusa – pojasnio je Radun.

Zanimljiv obrt

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić je ocenio da je Aljbin Kurti pokazao da tzv. Kosovo ne teži ka nezavisnosti, već ujedinjenju sa drugim zemljama.

– Evo zanimljivog obrta, Kurti je sada otvoreno protiv nezavisnosti Kosova, bez ikakvog pokušaja prikrivanja, težnja za odvajanjem od Srbije više nije težnja za nezavisnošću, već za ujedinjenjem sa drugim državama. Hvala što ste to razjasnili – naveo je Đurić.

Manipulacija zarad vlasti

Izjavu Aljbina Kurtija njegov prethodnik na funkciji Isa Mustafa ne shvata ozbiljno. On, prenosi Gazeta ekspres, smatra da je reč o manipulaciji.

– Nije toliko glup da ne zna šta može, a šta ne kada dođe na vlast. Na onima koji mu veruju je da se uteše svojim iluzijama i da prihvate prevaru – poručio je Mustafa.

Rizik za region

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da izjava Aqbina Kurtija može ozbiljno da destabilizuje ceo region.
– Ta izjava je samo još jedan kamen u podrivanju temelja regionalne stabilnosti i bezbednosti. Ta izjava može da izazove velike potrese u celom regionu. Jasna je politika Aljbina Kurtija koju on, čini mi se, ne krije. Ono što mnogo više brine je nedostatak reakcije međunarodne zajednice – izjavila je premijerka i podsetila da smo ove godine imali 117 napada na Srbe i srpsku imovinu na KiM, što je za 30 odsto više nego 2020.
– Ni o jednom od tih napada Viola fon Kramon se nije izjasnila. Tako da bih volela da čujem i EU, i Violu fon Kramon šta imaju da kažu o ovome. Svako ćutanje je znak odobravanja – poručila je premijerka.