pixabay.com
Foto: Ilustracija

Velika Britanija razmatra mogućnost dvostrukog povećanja brojnosti svog vojnog kontingenta u Estoniji i prebacivanje odbrambenog naoružanja u vezi sa situacijom oko Ukrajine, saopštila je pres služba britanskog premijera.

„Premijer razmatra svu moguću pomoć NATO-a i namerava da pokrene Oružane snage Velike Britanije za zaštitu svojih saveznika. Velika Britanija razmatra varijantu dupliranja broja vojnika i slanje odbrambenog naoružanja u Estoniju. Za zaštitu saveznika NATO-a mogli bi biti poslati mlazni avioni, ratni brodovi i vojni stručnjaci“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da će se sledeće nedelje predstavnici Londona dogovoriti o konačnim detaljima predloga sa predstavnicima NATO-a u Briselu, a ministri će razgovarati o vojnim opcijama u ponedeljak.

„Ovaj paket će poslati jasnu poruku Kremlju da nećemo tolerisati destabilizujuću aktivnost i da ćemo uvek stajati uz naše saveznike u NATO-u u suočavanju sa neprijateljskim koracima Rusije. Naložio sam pripremu za transfer ljudstva i tehnike u Evropu sledeće nedelje kako bismo mogli da podržimo naše saveznike u NATO-u na kopnu, moru i u vazduhu“, rekao je Džonson.

Takođe se navodi da će moguće prebacivanje britanskog kontingenta ojačati potencijal NATO-a i britansku podršku partnerima u Skandinaviji i na Baltiku. Osim toga, britanski ministar odbrane Ben Volas posetiće sledeće nedelje Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku. Ministar odbrane će narednih dana zajedno sa ministrom spoljnih poslova Liz Tras takođe otići na pregovore u Moskvu.

Trenutno je u Estoniji stacionirano 900 britanskih vojnika, u Ukrajini 100 i oko 150 u Poljskoj.

U okviru misije za obuku „Orbital“ britanskog Ministarstva odbrane u Ukrajini, koja je pokrenuta 2015. godine, obuku je prošlo oko 22 hiljade ukrajinskih vojnika. Velika Britanija je u januaru poslala u Ukrajinu dodatne nove vojne instruktore i dve hiljade raketa.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

1 COMMENT

  1. Tarabicevo prorocanstvo se polako ostvaruje, zao mi je naroda u britaniji, nisu krivi a bice potopljeni,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here