Britanci uhapsili pogrešnog Srbina?!

0

Uhapsili su pogrešnog čoveka: Savo Štrbac
 

Mile Bosnić, sin Milivoja (55) rodom od Vukovara, uhapšen je 25. marta uveče u Gločesteru, stotinak kilometara od Londona, po međunarodnoj poternici zbog navodno počinjenog dela zločina protiv civilnog stanovništva, izjavio je Tanjugu Štrbac.
Bosnić je uhapšen u stanu u kome živi kao azilant sa suprugom, dvoje odrasle dece i troje unučadi.

Ovo je treće hapšenje Srba iz Hrvatske u Velikoj Britaniji po poternici Biroa interpola u Zagrebu, podsetio je Štrbac.

U novembru 2002. godine uhapšen je Damir Pravica (53), koji je Hrvatskoj izručen 20. novembra 2008. godine. Pošto je Pravica u odsustvu pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora za krivicno delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, sada je postupak, na njegov zahtev, u fazi obnavljanja.

 

U Londonu je u junu 2006. godine uhapšen Milan Španović (46), koji je u odsustvu osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Španović je izručen Hrvatskoj 20. avgusta 2009. godine, a nakon obnovljenog postupka, već u oktobru iste godine nepravosnažno je osuđen na tri godine, koliko je proveo u ekstradicionom pritvoru u Britaniji, a potom u pritvoru u Hrvatskoj do izricanja kazne.

Nakon hapšenja odveden je u pritvor, a juče kasno posle podne je priveden sudiji u Londonu, koji mu je, nakon saslušanja, odredio ekstradicioni pritvor, objasnio je Štrbac.

Prema saznanjima "Veritasa", krivični postupak protiv osobe sa istim imenom Mile Bosnić vodi se pred Županijskim sudom u Karlovcu od 20. juna 2003. godine i još je u fazi istrage.

Prema hrvatskoj optužnici, uhapšenom Bosniću se stavlja na teret da je početkom 90-ih godina na području opštine Slunj, kao visoki funkcioner SDS-a i SAO Krajine, naredio da se prema civilnom stavnišstvu hrvatske nacionalnosti nečovečno postupa ubijanjem, protivpravnim pritvaranje i proterivanjem, te oduzimanjem i uništavanjem imovine, a sve u cilju stvaranja "Velike Srbije", objasnio je Štrbac.

Porodica uhapšenog Bosnića, sa kojom je "Veritas" u kontaktu, uverena je da je u pitanju zamena identiteta, pošto on, kažu, nije bio nikakav funkcioner ni u SDS-u ni u Krajini.

Prema tvrdnjama njegove poridice, on nije nikada boravio niti ratovao na području Slunja, a kako je i "Veritasu" poznato, na tom području je živeo čovek sa istim imenom, prezimenom i imenom oca, koji je bio funkcioner SDS-a i Krajine, a danas živi u Srbiji.

Mile Bosnić je u Englesku otišao 1999. godine sa hrvatskim pasošem i, kako je kazao Štrbac, odmah zatražio azil, a postupak za dobijanje je još u toku.

 

Štrbac je podsetio da se prilikom hapšenja Srba već događala zamena identiteta, a najpoznatija je bila kada je pre nekoliko godina javnost bila obaveštena da je uhapšen "general Srpske Vojske Krajine" Mile Novaković, a zapravo je na području Makedonije bila uhapšena druga osoba sa istim imenom.

 

Prema evidenciji "Veritas", Mile Bosnić je 92. Srbin koji je u inostranstvu uhapšen po poternicama hrvatskog pravosuđa. Od svih uhapšenih 28 je izručeno Hrvatskoj, a protiv 13 je postupak obustavljen ili su oslobođeni optužbi, četvorica čekaju ponovljena suđenja, osmorica su osuđena pravosnažno, a trojica nepravosnažno.

Iako je hrvatska delegacija na Međunarodnoj konferenciji o nasleđu Haškog tribunala 23. i 24. februara ove godine priznala da je Hrvatska "preširoko optuživala Srbe za ratne zločine" i tvrdila da hrvatsko tužilaštvo koriguje ove optužnice i smanjuje njihov broj, u praksi je sve po starom, rekao je Štrbac, istakavši da je "sezona lova na Srbe stalno otvorena, bez vremenskog i prostornog ograničenja".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here