pixabay.com
Velika Britanija

Britansko imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, prema mišljenju Džejmsa Ker Lindzija, profesora na Londonskoj školi ekonomije, zanimljiv je razvoj događaja i kako ocenjuje za Kosovo onlajn jasno je osmišljen da pokaže da Britanija u potpunosti ostaje angažovana oko dešavanja na Zapadnom Balkanu, uprkos Bregzitu.

– Međutim, mnogo će zavisiti od toga šta novoimenovani želi da uradi. Istina, postoji relativno malo toga što Britanija može da učini sama. Rešavanje velikih pitanja u regionu, posebno Bosne i Kosova, zahteva saradnju i sa Evropskom unijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama – kaže Ker Lindzi.

On ukazuje i da je potrebno novo razmišljanje o regionu.

– Iskreno, dugo sam osećao da ima malo znakova inovacija od strane bilo kog od glavnih međunarodnih aktera koji su uključeni u Zapadni Balkan. Evropska unija ne dokazuje čvrst osećaj posvećenosti koji je potreban da bi stvari krenule napred i da bi državama dala istinski podsticaj za reformu i napredak u nerešenim pitanjima – navodi on.

Kako dodaje, čini se da se SAD ponovo angažuju, ali da su suočene sa teškim zadatkom da obnove svoje spoljnopolitičke kapacitete i da se pozabave čitavim nizom pitanja nasleđenih iz Trampove ere.

– Ovo očigledno otvara put Rusiji da se više uključi u region – konstatuje Ker Lindzi.

Iz svih ovih razloga, kako napominje, on smatra da će jedan od mogućih doprinosa novog britanskog specijalnog izaslanika biti da pokuša da izgradi smislenu koaliciju o tome kako rešiti probleme u regionu.

– Opet, ovo će zahtevati ozbiljno razmišljanje. S tim u vezi, zanimljivo je da su postavili visoku vojnu ličnost. To pokazuje da u regionu postoji bezbednosna dimenzija. Ali svi napori da se reši problem regiona moraju da idu daleko dalje od ovoga. To zahteva neophodan ekonomski rast, političke reforme, unapređenje vladavine prava i novo razmišljanje u pokušaju da se reše sva otvorena regionalna pitanja. Ovo su izazovi sa kojima će se suočiti novi izaslanik ako želi da postigne neke značajne rezultate – zaključuje profesor Ker Lindzi.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson imenovao je Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan pre dva dana, kako je objašnjeno – u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu. Pič je u poslednje tri godine bio predsedavajući vojnog komiteta NATO-a, a ranije je služio kao načelnik štaba odbrane Velike Britanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here