EPA/Andy Rain

Hakeri su 15 meseci, tokom 2021 i prošle godine neprimećeno pristupali biračkim spiskovima u Velikoj Britaniji, saopštila je danas Izborna komisija, dodavši da je reč o “kompleksnom sajber napadu”.

“Neprijateljski raspoloženi akteri” mogli su da pristupe podacima o imenu i adresi bilo koga u Velikoj Britaniji ko se registrovao za glasanje između 2014. i 2022. godine, kao i imenima onih koji su registrovani kao glasači u inostranstvu, navodi se u saopštenju, prenosi Blumberg.

Dodaje se da su hakeri prvi put pristupili sistemima Izborne komisije u avgustu 2021. godine, ali da je sajber napad otkriven tek u oktobru 2022. godine.

Iz Komisije su naglasili da ne postoji “veliki rizik” za pojedince čijim podacima su hakeri pristupili.

“Napad nije imao uticaja na izborni proces”, navodi se u saopštenju i dodaje da zasad nije poznato ko je odgovoran za napad.

Istovremeno, britanska Izborna komisija je potvrdila da je njen sistem elektronske pošte takođe hakovan.

Izvršni direktor Izborne komisije Šon Mekneli naveo je u saopštenju da Komisija još nije u stanju da zna kojim podacima su hakeri pristupili.

Dodao je da svako ko je bio u kontaktu sa Komisijom ili se registrovao za glasanje između 2014. i 2022. godine “treba da bude na oprezu zbog neovlašćenog korišćenja ili objavljivanja ličnih podataka”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here