EPA-EFE/ISSEI KATO
Britanska mornarica

Britanske oružane snage suočavaju se sa nedostatkom sredstava za opremu u iznosu od 17 milijardi funti (21,6 milijardi dolara) u narednih 10 godina.

To je saopštila danas britanska Nacionalna služba za reviziju (NAO) koja je nadzorno telo za javnu potrošnju.

NAO je istakao da će procenjeni troškovi za novo naoružanje i opremu iznositi 305,5 milijardi funti za period od 2023. do 2033. godine, što je za 16,9 milijardi funti više od predviđenog budžeta i predstavlja najveći deficit od prvog izveštaja toga tela 2012. godine.

NAO je istakao da se britanski troškovi za odbranu povećavaju zbog rastućih troškova predviđenih nuklearnim i pomorskim programima, preneo je Rojters.

Rat u Ukrajini je izazvao povećanje vojnih troškova širom Evrope, a Velika Britanija je isporučila veliku vojnu pomoć Kijevu.

Britanska vlada povećala je izdvajanja za odbranu za dodatnih pet milijardi funti ranije ove godine na oko 2,25 odsto BDP-a ove i naredne godine u odnosu na prethodnih dva odsto.

“Ministarstvo odbrane priznaje da za njegov plan za nabavku vojne opreme za period od 2023. do 2033. nema sredstava”, rekao je šef NAO-a Garet Dejvis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here