EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA
Emanuel Makron i Kolinda Grabar-Kitarović

Tim Džuda, politički analitičar u britanskom Ekonomistu, izjavio je da ne bi bio iznenađen da je o BiH kao “temiranoj bombi” došla od predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, a ne od francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Džuda je u izjavi za zagrebačku N1 tv rekao da su mnogo veći problem teroristi koji se vraćaju u Francusku, gde su se događali teroristički napadi u proteklih nekoliko godina.

– Ne bih bio iznenađen da su ove izjave došle od predsednice Hrvatske, pošto je ona govorila ovakve stvari i ranije, ali se pitam je li predsednik Makron provodio previše vremena s hrvatskom predsednicom. Ove opaske su neobjašnjive, jer su jednostavno pogrešne – izjavio je.

Prema njegovim rečima, Makron bi bio potpuno u pravu da je rekao da je Bosna problem zbog toga što je disfunkcionalna država i da se zato mora napraviti više da bi se učinila funkcionalnom.

– Ali, govoreći o džihadistima koji se vraćaju u Bosnu, što nije ništa veći problem za Bosnu nego za neku drugu evropsku državu, čini stvar veoma neobičnom – rekao je Džuda.

Dodao je i da je Makron rekao da je problem više u Evropskoj uniji koja mora da sprovede određene reforme da bi bila više politički projekt nego da jednostavno služi kao tržište.

– On kaže da je EU disfunkcionalna s 28 odnosno 27 država, ali da će biti jos disfunkcionalnija kad bude imala 32 države – rekao je Džuda.

Ranije danas, predsedavajući Predsedništva BiH, Željko Komšić u razgovoru sa francuskim ambasadorom u Sarajevu Giomom Rusonom istakao je da BiH nije “tempirana bomba koja se suočava sa dzihadistima povratnicima”, kako je to izjavio francuski predsednik.

Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu Predsedništva BiH, Komšić je Rusona upoznao da se učestvovanje u stranim oružanim formacijama u BiH tretira kao krivično delo.

Istakao je i da u BiH nisu zabeležene terorističke aktivosti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here