Tanjug
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Tirani, gde se održava samit Berlinskog procesa, da se na skupu razgovaralo i o situaciji na KiM i o događajima 24. septembra u Banjskoj, kao i da je poručila da na KiM ne postoje osnovni uslovi za život Srba i da njihov položaj nije političko već humanitarno pitanje.

Na pitanje da li je bilo na nju pritisaka povodom dešavanja u Banjskoj, ona je rekla da nije bilo pritisaka, ali da se razgovaralo o tome i situaciji na KiM.

Dodala je da se razgovaralo i o dijalogu i šta je to što sledi, kao i o Briselskom sporazumu i ZSO i prošlogodišnjem samitu Berlinskog procesa, kada je Kurti u sred Berlina rekao da za njega Briselski sporazum ne postoji i istakla da tada nije bilo reakcija na to.

Brnabićeva je rekla da je podsetila na sve što se dešavalo pre 24. septembra u Banjskoj, da je Kurti rasformirao multietničku policiju na severu KiM.

Predsednica vlade je istakla da za Srbe ne postoje nikakvi bazični uslovi za normalan život i da je zamolila da se o tome ne govori kao o politčkom već humanitarnom pitanju i da treba obezbediti osnovna ljudska prava za Srbe i nealbansko stanovništvo.

– Da li neko može da računa na to da se na njih ne puca i da neće završiti u zatvoru i da ih neće tući i matretirati – zapitala je Brnabićeva.

Ona je rekla da pritvori traju u proseku 21 mesec, da to nije više političko pitanje već humanitarno pitanje, kao i da je od maja, 2.000 srpskih porodica napustilo KiM.

Brnabićeva je navela da je pravo pitanje šta treba Evropa da uradi da se to promeni.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here