Tanjug
Ana Brnabić

Od oktobra prošle godine u Srbiju se iz inostranstva vratilo 92.300 građana, a većina su visokoobrazovani, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na četvrtoj godišnjoj konferenciji “Talenti na vezi 4.0”.

Premijerka je iznela procenu programa “Tačka povratka”, a na osnovu podataka tima UNDP koji, kako je objašnjeno, na neformalan način, kroz Fejsbukov algoritam za oglašavanje, prati migracije, odnosno razliku između priliva i odliva ljudi iz zemlje.

Brnabić je ukazala da istovremeno i dalje postoji problem sa niskokvalifikovanom radnom snagom u sektorima kao što su vozači, električari i varioci, koji odlaze trbuhom za kruhom u zemlje Zapadne Evrope.

– Sada gledamo kako da i taj problem rešimo, da oni ostaju i vraćaju se u Srbiju, što verujem da ćemo uspeti kako naš ekonomski rast bude sve dinamičniji i kako imamo sve više stranih i domaćih investitora – rekla je Brnabić.

Istakla je da se svake godine sve više građana vraća u Srbiju i da je, prema istraživanju Bečkog instituta za međunarodne odnose, od 2015. do 2019.godine Srbija uspela da preokrene trend odliva mozgova.

– Umesto odliva imali smo neto priliv i to visokokvalifikovanih povratnika svih starosnih kategorija, a pre svega u starosnoj grupi od 24 do 29 godina. To je prava revolucija, to je najbolja garancija za prosperitetnu i bolju budućnost i kvalitetniji život u Srbiji – rekla je premijerka na onlajn konferenciji na kojoj je odgovarala na pitanja građana koji su doneli odluku da se vrate u Srbiju ili razmišljaju o povratku.

Na pitanje kako vidi odnos matice i dijaspore za pet godina, Brnabić je kazala da očekuje da će do 2026. godine Srbija biti etablirana kao zemlja novih tehnologija čija se privreda bazira na znanju, kreativnosti i idejama, kao i da će to uticati na odnos sa dijasporom.

– To će doneti novi kvalitet života, ako sve to uspemo, imaćemo drugačiju komunikaciju sa našom dijasporom i verujem da će mnogi odlučiti da se vrate, kao i da će mnogo stranaca doći da živi i radi u Srbiji – kazala je Brnabić.

4 COMMENTS

  1. Ova ili ovaj,neznam kako to da nazovem,nije kako treba,ludo sto posto,naucila od sefa da laze da netrepne.

  2. Ona moze samo da opstane uz pomoc bezveznog lupetanja – kao i njeni preci. Povratnici su u prvom redu penzioneri, koji pokusavaju da jeftinije prezive. Nismo zaboravili vremena kad je bilo nemoguce dobiti gradjevinsku dozvolu, samo zato, sto se nas projekat nije uklapao u socijalisticku arhitekturu. I kad su pecalbari placali trostruki porez za prepis kupljene zemlje. Govorim iz licnog iskustva. Nikome nije ni palo na pamet da govori o diskriminaciji. Bolje platiti i cutati, nego da Ti oduzmu pasos. Mozda zbog toga ima vise porusenih kuca, nega novosagradjenih. Pogledajte samo sela i gradove gde su komunisti otimali imovinu. Setio sam se da su se \”drugovi\” cudili da je jedan pekar uzeo samo svoj alat – kad je mogao uzeti i vrednije stvari. Covek nije bio lud, znao je da ce ubrzo zaradjivati na glupim i lenjim otmicama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here