Tanjug

Nižu se porazi, a koliko je tužan i katastrofalan učinak srpskih klubova u Evropi ove sezone govori podatak da su po osvojenim prosečnim bodovima od početka kvalifikacija do danas na 45. mestu od 54!?

Manje od Srbije za UEFA koeficijent listu osvojili su samo Crna Gora, Gruzija, Severna Irska, Litvanija, Vels, Lihtenštajn, San Marino, Gibraltar i Estonija.

Verovali ili ne, ispred Srbije su: Malta, Andora, BiH, Albanija, Moldavija, Farska Ostrva, Finska, Severna Makedonija, Letonija, Irska, Jermenija, Luksemburg…

Šta drugo reći nego – bruka!

Za nacionalni koeficijent ove sezone, do sada, Srbija je osvojila 1,4 poena. To je količnik kad se dosadašnjih 7 bodova podeli sa pet učesnika.

Od sedam bodova pet je donela Crvena zvezda (četiri kao bonus za direktno učešće u grupi Lige šampiona i jedan za remi sa Jang bojsom), a po jedan TSC za remi sa Olimpijakosom i pobedu Partizana nad Sabahom. Od Čukaričkog i Vojvodine nema čak ni mrvica.

Kad se sagleda u proseku, što se suštinski i računa, dobijamo bilans da je Zvezda za sada donela 1 bod, a TSC i Partizan po 0,2.

Iz obračuna za poslednjih pet sezona, što određuje poziciju na listi, gubi se 6 poena, što u trenutnom preseku Srbiju dovodi do drastičnog pada na UEFA listi za evropske kupove. Skliznula je sa 11. na 16. poziciju.

Srbija tone na UEFA listi, pa je povratak u TOP 15 sve nerealniji. Zato je prilično izvesno da od sezone 2025/26. Srbija neće imati pet predstavnika u UEFA takmičenjima, niti dva kluba koja mogu do Lige šampiona.

Pet predstavnika ostaje za takmičarsku 2024/25, ali bez direktnog mesta u Ligi šampiona. Prvak kreće od plej-ofa i biće mu potrebno da preskoči samo jednu prepreku za grupu elitnog takmičenja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here