Vesti
Čekaju bolja vremena: Tatjana sa suprugom Sašom

Tatjana Dugandžija Momić, gastronom iz Vitena, nedaleko od Dortmunda, kao ugostitelj trenutno zbog uvedenih mera nema mogućnost dosadašnje zarade. Uz pitanja koliko će sve ovo trajati, ona daje lični, malo drugačiji ugao situaciji koja je nastala pojavom i širenjem koronavirusa.

– Pretvorili smo se u aktere nekog davno snimljenog filma… Uteraše nam strah u kosti, a strah je najefikasnije oružje. Da li ovaj film bazira na stvarnim činjenicama? Da. Virus je prisutan. Hara trenutno celim svetom i lako se širi. Da li će većina stanovništva umreti zbog njega? Ne, umreće nam razum. Ugušiće nam protest. Oduzeće nam onu lakoću življenja koju smo zadržavali čak i kad smo preživljavali – ocenjuje Tatjana.

Prema njenom mišljenju u ovoj situaciji ćemo izgubiti hrabrost.

– Osiromašiće nam najpre novčanici, a zatim i duh, jer kad nas vera u bolje sutra napusti, prepuštamo se letargiji. Tada nam je tuđa ruka putokaz. Ali taj pokazani put neće biti izabran, već određen. Zbog toga osećam bes. Ljutim se na mnoge poteze rukovodećih, ubeđena da se mnoge istine kriju između redova. Istine, koje će običnim ljudima ostati uskraćene. Ne verujem u navedene brojeve žrtava, tu su da seju strah, da nam zamrače vid i utišaju glas.

Tatjana ne negira postojanje virusa.

– Virus postoji i ukorenio se u ovih skoro godinu dana na planeti. Tu je poput svih nam poznatih vrsta gripa. Kao da su se svi virusi slili u jedan. Eto nosimo maske, kupamo se u dezinfekcionim sredstvima i odmičemo se jedni od drugih, a virus kao da nam se smeje i još brže širi?! Je li zaista tako? Kome ova patnja ide naruku? Koji je smisao ove farse? Koliko će nas oboleti kad sve ovo prođe? Da li će gastronomija ponovno zasjati u istom sjaju ili će javni život dobiti drugi oblik? Sva ta pitanja gomilaju mi se iz dana u dan. I tako dani prolaze. Čitamo sive novosti i gledamo rukovodeće kako nam savetuju da moramo biti poslušni. Jesu li oni poslušni? Kome? Nadam se da će uskoro ovo trenutno stanje biti juče, da nisam u pravu i da se ipak radi o virusu koji će biti iskorenjen ili pod kontrolom. Do tada budimo obazrivi jedni prema drugima, gledajmo, slušajmo i razmišljajmo svojom glavom. Budimo sebi putokaz.