pixabay.com
Budimpešta

Američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman ponaša se kao da je Mađarska jedna od američkih država, izjavio je državni sekretar za bilateralne odnose u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Tamaš Menčer, čije reči prenosi vladin portal About Hungary.

– Dejvid Presman se ponaša kao da je Mađarska 51. država Sjedinjenih Država, a da je on (njen) guverner – ovako je prokomentarisao zvaničnik izjavu američkog ambasadora na ceremoniji otvaranja 12. Festivala jevrejskog filma u Budimpešti.

Presman je tada kritički ocenio plakate koji nagoveštavaju povezanost porodice Soroš, velikih američkih biznismena jevrejsko-mađarskog porekla, sa rukovodstvom Evropske komisije.

– Mađarska kaže “ne” migraciji, što je odluka koju svi moraju poštovati. Problem je u tome što američki ambasador to ne radi – nastavio je Menčer.

Predstavnik mađarskog Ministarstva spoljnih poslova je takođe istakao da je Mađarska “jedno od najboljih mesta na svetu” u pogledu osiguranja bezbednosti jevrejskog naroda, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama ovaj problem trenutno “posebno akutan”.

Kako portal objašnjava, Jevreji čine samo 2 odsto američke populacije, ali je 55 odsto zločina iz mržnje počinjeno protiv njih. Prema Menceru, 88 odsto jevrejskog stanovnika Sjedinjenih Država smatra da je antisemitizam ozbiljan problem u zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here