pixabay.com

Pojedine namirnice i te kako znaju da utiču na dejstvo terapije koju pijete, zato budite pažljivi.

Istraživanje Medicinskog fakulteta u Viskonsinu pokazalo je da bi neki veštački zaslađivači mogli da deluju na način na koji telo metabolizuje određene lekove, uključujući antibiotike, antidepresive i antivirusne lekove.

Laboratorijsko istraživanje pokazala je da upravo ti zaslađivači poremete funkciju proteina u jetri koji pomaže u uklanjanju toksina i lekova iz tela. Naučnici su ipak naveli kako je to samo preliminarni rad te da su potrebna detaljnija istraživanja, piše Times of India.

Zeleno povrće

“Pre se savetovalo osobama koje uzimaju varfarin protiv zgrušavanja krvi da izbegavaju spanać, kelj i ostalo lisnato povrće. To je zato što su bogati vitaminom K, koji igra ključnu ulogu u stvaranju proteina koji omogućavaju zgrušavanje krvi,” objašnjava profesor Maksvel. Nije bitna količina unosa povrća nego njegova stabilnost.

“Važno je održavati unos vitamina K stabilnim kako bi zgrušavanje krvi ostalo na željenom nivou. Ako uzimate varfarin, trebali biste da sledite uobičajene preporuke da jedete porciju lisnatog povrća dnevno”, navodi on.

Žitarice

Žitarice mogu delovati na apsorpciju antibiotika. Gvožđe, cink i magnezijum koji se obično dodaju hrani kao što su žitarice za doručak mogu smanjiti apsorpciju određenih antibiotika: tetraciklina i fluorokinolona.

“Na primer, ako jedete žitarice obogaćene gvožđem ili mineralima i istovremeno uzimate antibiotik, to može smanjiti apsorpciju leka do 64 odsto”.

Hrana bogata vlaknima

Hrana bogata vlaknima može umanjiti efikasnost leka za štitnu žlezdu koji je baziran na levotiroksinu a koji se propisuje osobama kojima štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona tiroksina (hipotireoza).

Međutim, konzumiranje hrane bogate vlaknima može učiniti levotiroksin manje efikasnim.

Teorija je da se vlakna vežu na lek dok putuje kroz creva, smanjujući njegovu apsorpciju.

Banane

Deluju na lekove za visoki krvni pritisak i srce.

“ACE inhibitori i ARB-i imaju tendenciju da pogoduju zadržavanju kalijuma u bubrezima. Dok se većina ljudi na to prilagođava bez problema, nekima se nivo kalijuma, posebno starijim osobama ili osobama sa bubrežnom bolešću. Za ovu grupu ljudi, unos velikih količina hrane bogate kalijumom, poput banana može prekomerno da povisi te nivoe, što dovodi do slabosti, umora i abnormalnog srčanog ritma”, navode stručnjaci.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here