pixabay.com
Rusija

Ambasadorka Rusije u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova pozvana je u Ministarstvo spoljnih poslova povodom smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, objavljeno je danas na sajtu tog ministarstva.

Na sastanku se pojavio otpravnik poslova Valentin Solodkin kome je uručen demarš.

Bugarska je apelovala na vlasti u Moskvi da odmah sprovedu transparentnu, temeljnu i objektivnu istragu, u koju će biti uključena i nezavisna međunarodna komisija, kako bi se razjasnile sve okolnosti u vezi sa smrću Navaljnog.

“Očekujemo da će krivci u najkraćem mogućem roku biti privedeni krivičnoj odgovornosti. Apelujemo da se posmrtni ostaci Navaljnog odmah predaju porodici, kako bi mogla da organizuje pogrebnu ceremoniju”, navodi se u saopštenju na sajtu bugarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Bugarska strana je pozvala na hitno i bezuslovno oslobađanje svih ostalih političkih zatvorenika, uključujući Jurija Dmitrijeva, Vladimira Kara-Murzu, Ilju Jašina, Alekseja Gorinova, Liliju Čaniševu, Kseniju Fadeevu, Aleksandru Skočilenko i Ivana Safronova, kao i aktiviste za ljudska prava, novinare i antiratne aktiviste nepravedno pritvorene zbog protivljenja ruskoj agresiji na Ukrajinu.

6 COMMENTS

  1. Boze dragi , zamislite ljudi , Bugari se našli da nešto traze od Rusa ! Ovo im Moskva nikad neće zaboraviti ! Odgovoriće Moskva Sofiji kad joj najmanje bude odgovaralo!!

  2. Bugari su dobili drzavu od Rusije i to je historijski fact. Rusi su zanemarili srpske interese tada i pomagali bugare da naprave veliku Bugarsku na stetu Srbije. Toliko o Rusima kao srpskim prijateljima koji su nam uvek navadno pomagali i bili na nasoj strani. A danas im Bugari vracaju na ovakav nacin svima su zabili noz u ledja od nas koji smo im pomagali do evo sada Rusa.

  3. Ne ismevajte jedan narod (Bugarski) zbog treutne vlasti. Ćinjenica je da je Navaljni pod čudnim okolnostima pokojni . Amer dođe i ubije generala tuđe zemlje na njegovu tlu šta je klasični terorizam. To je druga pojava ali opet vlasti tj. administracije jedne supersile. U ovom slučaju je indikativno je da je pod čudnim okolnostima stradao politički neistomišljenik i protivnik vlasti jedne super sile. Kaže se : Ono šta je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu. Navaljni je ipak ispitivao strpljenje vlasti u Rusiji stvarima koje zadiru u bezbednost zbog veza sa Ukrainom i zapadom. Vratio se u Rusiju doslovno prizivajući svoju nesreću. Previše su velika bila očekivanja moralne pobede kroz žrtvu kojom je nadajući se blažoj represiji morao da podnese. Posledice su bile vidljive i okrutne i adekvatne jednakom ili još gorem američkom
    i britanskom državnom terorizmu i uticaju. To ne opravdava Rusiju već samo stavlja paralelu na današnji administraciju vlast u zemljama supersilama. Tjenanmen se zaboravlja kao i npr Irak ili Folklandi ali su zabeleženi ma koju istinu o njima prezentuje propaganda i sedma sila…Tužno je to šta te pojave postoje i u manjim zemljama. Vidi žaba gde se konji potkivaju pa i ona digla nogu. Pravda samo nije svima jednako dostupna nažalost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here