EPA/Yuri Kochetkov
Predsednik Bugarske Rumen Radev

Najnovije izmene izbornih pravila koje je podržao bugarski parlament predstavljaju upravo kršenje samih pravila, izjavio je predsednik Bugarske Rumen Radev, koji je uložio veto na deo izmena tih pravila. Istovremeno, optužio je vladajuću stranku za pokušaj manipulisanja izborima.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da je prošle godine Narodna skupština naložila potpuni prelazak na elektronsko glasanje, iako najnovije izmene predviđaju mogućnost glasanja kako putem običnih glasačkih listića, tako i elektronskim putem.

– Teško je naći drugo objašnjenje za tu odluku. To je želja da se stvori dovoljno mogućnosti za haos i manipulacije na izborima u korist vladajućih krugova – rekao je Radev u obraćanju narodu.

Parlament istovremeno lišava Centralnu izbornu komisiju mogućnosti da odabere kompaniju koja će brojati glasove birača putem konkursa i kompaniji „Informativna služba“ nameće tu obavezu. Predsednik smatra da to stvara uslove za zloupotrebu monopolskog položaja.

Šef države takođe je kritikovao odluku parlamenta da predloži da se na narodnom referendumu odlučuje o pitanjima koja je ranije mogla da razmatra samo Velika narodna skupština (poput promene Ustava). Skrenuo je pažnju da vlada na taj način pokušava da progura svoje amandmane na Ustav, s obzirom da, kako je rekao, nije sigurna da će dobiti podršku Velike narodne skupštine.

– Sve ove promene imaju vrlo jasan cilj – da garantuju službenu pobedu vladajućim krugovima na predstojećim parlamentarnim izborima, koji će biti održani na proleće 2021. godine – zaključio je Radev.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here