Pixabay

 Bugarska pruža punu podršku integraciji Severne Makedonije i Albanije u EU, ali i traži sprovođenje određenih zahteva, navodi se u predlogu deklaracije bugarskog Narodnog sobranja, posvećene proširenju EU i Procesu stabilizacije i pridruživanju Severne Makedonije i Albanije, prenosi portal Plusinfo.

U predlog dokumentu, kako navodi BGNES, Sofija poziva Skoplje da efikasno i bez odlaganja sprovodi Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji koji su Severna Makedonija i Bugarska potpisali 1. avgusta 2017. godine.

U tekstu se navodi da se Bugarska “zalaže za prihvatanje istorijske istine o zajedničkoj istoriji koju dele obe države i naroda”.

“U celini da se sprovode ono što je dogovoreno i postignuto u okvirima Zajedničke multidisciplinarne ekspertske komisije o istorijskim i obrazovnim pitanjima, a sve to da bude uključeno u školskim programima i materijalima u najkraćem mogućem roku”, navodi se u predlogu deklaracije.

U predlogu teksta bugarsko Sobranje zahteva da se “prekine bilo koji oblik govora mržnje ka Bugarskoj i ka građanima Severne Makedonije koje se osećaju kao Bugari, što važi za medije, kao i za spomen ploče”.

U delu deklaracije bugarske skupštine koji se odnosi na evropske integracije Albanije, zahteva se maksimalno poštovanja prava bugarske nacionalne manjine u toj zemlji i izučavanje bugarskog jezika kao maternjeg jezika u delovima Albanije u kojima žive Bugari, poput Golog brda, Gore, Prespe, Korče, Elbasan i Kuks.

U tekstu se zahteva i sprovođenje popisa stanovništva u Albaniji u skladu sa evropskim standardima, u cilju kreiranja objektivne slike etničkog sastava te zemlje.

“Na toj osnovi i u ovim uslovima 44. Narodno sobranje Republike Bugarske podržava početak pristupnih pregovora EU sa Republikom Severnom Makedonijom i Republikom Albanijom”, zaključuje se u predlogu deklaracije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here