commons.wikimedia/Commando busof
Bugarski vojnici

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov podseća da uvek nakon političke ili ekonomske krize dolazi do napetosti u svetu, zbog čega treba misliti na kupovinu naoružanja.

– Treba biti nepismen pa ne proveriti da nakon svake velike krize – političke ili ekonomske – slede napetosti u svetu i konflikti – rekao je Karakačanov, komentarišući poziv lidera partije Volja Veselina Mareškija da se odustane od kupovine novog oružja i raskine sporazum o kupovini F-16.

– I šta ta gospoda predlažu? Prekinuti modernizaciju, a u stvari sabotirati mogućnosti naše vojske da brani našu državu kako bi imali mogućnost da dobiju neki glas na izborima. Oni ga možda i dobiju, ali ja ne bih igrao na tako jeftinom populizmu – izjavio je Karakačanov za televiziju „Nova“.

On je rekao da je i nemoguće odložiti kupovinu brodova i oklopnih vozila.

– Hajde, ako smo svi tako zabrinuti, onda uzmimo novac od vojske, sutra uzmimo od policije ili još od nekoga i predajmo ih drugima – izjavio je on.

Projekte je nemoguće odložiti bez obzira na tekuću situaciju, naglasio je ministar.

– Zbog ove situacije ćemo ostaviti državu bez zaštite? Videli ste šta se desilo nakon krize 2009. godine. Mislim na region koji nam je u neposrednoj blizini – Bliski istok. Tamo je došlo do arapskog proleća, rata u Libiji, Siriji. U svetskoj istoriji uvek nakon potresa – političkih ili ekonomskih – sledi napetost u određenim regionima. A mi ni manje ni više kao članica NATO-a i EU, kao država koja se nalazi u neposrednoj blizini regiona gde nastaju takvi problemi, ne smemo da dozvolimo da izgubimo instrumente koji joj osiguravaju bezbednost – izjavio je Karakačanov.

Podsetimo, zamenik predsednika Narodne skupštine Bugarske i lider stranke Volja Veselin Mareški podneo je parlamentu predlog kojim se poziva na moratorijum na kupovinu novih patrolnih brodova i oklopnih vozila zbog koronavirusa.

2 COMMENTS

  1. Bugarska ovaj put,zadnji put u istoriji bude li zveckala u pravcu Srbije nece vise postojati, bice sravljena sa zemlje! Dosta su nam bednici zabijali noz u ledja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here