Vesti
Važna pobeda: Slavlje igrača Svetog Đorđa

Fudbaleri Svetog Đorđa iz Vilavonga startovali su pobedom u novoj sezoni Premijer lige Brizbejna. Nakon što im je odložena utakmica prvog kola, ”sveci“ su u meču druge runde na domaćem terenu pobedili Maunt Gravat Houkse sa 4:3 (1:2), u utakmici koju su obeležili preokreti i prava drama u finišu susreta.

Golove su postigli najbolji golgeter tima iz prethodne sezone – Nasib Džabel (dva) i Darsi Pirson, a jednom je mrežu pogodio i novalija Samjuel Bol.

Bila je to 31. utakmica zaredom u kojoj fudbaleri srpskog kluba nisu osetili gorčinu poraza. Do tri boda došli su iako su dva puta bili u minusu u odnosu na rivala. Gosti su vodili 0:1 i 1:2, sve dok u drugom poluvremenu nije krenula prava furija u belo-crvenim dresovima.

Ekipi Svetog Đorđa nije smetalo ni što su tada imali igrača manje na terenu (isključen Saolele). Ne samo da su došli do preokreta, već i do ubedljive prednosti od 4:2.

I glavni sudija ove utakmice, koji je već poznat svima u Vilavongu kao neko ko se često trudi da im zagorča život, davao je u tim trenucima sve od sebe da vrati Maunt Gravat u igru. Bez ikakve potrebe isključio je najboljeg igrača ”svetaca“ Džabela, što su gosti iskoristili i sa dva igrača više smanjili na 4:3.

Tada je nastao urnebes na terenu! Houksi su napali svim silama ne bi li izjednačili, a brojno oslabljeni domaćini bili su primorani da se grčevito brane. Sudijska lakrdija se tu nije završila, jer je zbog burnih protesta pokazao ”plavi karton“ još dvojici igrača Svetog Đorđa.

Reč je o opomeni koja se koristi u retko kojoj ligi u svetu, a predstavlja privremeno isključenje igrača (na pet ili 10 minuta).

Prosto je neverovatno kako je sudija doveo domaćina na samo sedam igrača na terenu (šest plus golman), što je prema pravilima fudbalske igre minimum koji jedna ekipa mora da ima na terenu da se utakmica ne bi prekinula.

Ali, uprkos njegovim naporima da izbije pobedu iz ruku ekipi iz Vilavonga, preostala sedmorica na terenu su poslednjih minut-dva uspeli da izdrže atake 11 protivničkih igrača i da donesu još jednu pobedu šampionu Brizbejna.

Sveti Đorđe je igrao u sastavu: Korling, Bol, Smit, Šuša, Da Silva, Dejvi, Džonson, Jovanović, Saolele, Džabel, Pirson. Rezerve: Norfolk, Kalahan, Holanda, Rahimzadeh, Samjuels.

U predigri su i rezervisti Svetog Đorđa startovali pobedom pošto su sa 4:1 savladali Houkse. Golove za rezervu ”svece“ postigli su Batler, Alzate, Kalagan i Petrović.

Sledeću utakmicu 3. kola fudbaleri Svetog Đorđa igraju u gostima protiv ekipe Lejks. Meč se igra ove subote, 20. marta od 19.00 časova, a rezervni timovi se sastaju od 17.00.

Incidenti na kraju

Na kraju utakmice došlo je i do incidenta u kojem je morala da interveniše policija. Naime, tenzija koju je stvorio sudija na terenu prenela se i na tribine.

Dok su se “sveci“ branili sa sedmoricom, ispucali su jednu loptu na tribine i tada je došlo do konflikta između mladog navijača domaćih i igrača gostiju koji nije bio u protokolu već je sedeo u gledalištu.

Domaća publika je odmah reagovala da zaštiti dečaka i nastao je opšti metež, u kojem se nisu birala ni sredstva ni reči.

Nekoliko pristalica Svetog Đorđa nisu uspeli da se obuzdaju i, navodno, na rasnoj osnovi su vređali pomenutog igrača gostiju koji je afričkog porekla, što svakako ne priliči klubu, niti našoj zajednici. Srećom, u velikoj gužvi koja je nastala nije bilo težih posledica, ali se tek dolaskom nekoliko patrolnih kola policije situacija smirila.

Posle meča su iz Maunt Gravata objavili saopštenje u kojem su rekli da će “isterati slučaj do kraja“ i da će ići ako treba i do Fudbalskog saveza Australije.

Rasizmu i nasilju ovde nije mesto

Posle nemilih scena u finišu meča i nakon utakmice, Uprava Svetog Đorđa je takođe reagovala saopštenjem u kojem je osudila rasizam pojedinaca na tribinama, kao i nasilje do kojeg je došlo.

”Svesni smo incidenta s navodnim rasističkim komentarima i primedbama i u potpunosti osuđujemo ovakvo ponašanje. Sarađivaćemo s relevantnim organima kako bi se identifikovali oni koji su navodno odgovorni. Naš klub uzima za ozbiljno svako iskazivanje mržnje želimo da kažemo da takvom ponašanju nije mesto na našem stadionu, našoj zajednici, ni u fudbalu uopšte. Mi smo klub s kulturom koji s ponosom predstavlja veliki broj igrača, trenera i volontera iz različitih sredina, koji su pritom različitih nacionalnosti i religija i udružuju se zbog ljubavi prema fudbalskoj igri. Takođe, sprovešćemo istragu s nadležnima u vezi sa incidentima u kojima je bilo fizičkog nasilja, a koji su se dogodili nakon utakmice. Tražićemo podršku vlasti da identifikujemo odgovorne“, navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here