Bušatlija: Dobili smo uslove iste kao Kijev

0

Problem sa dugom je posledica nepostojanja ekonomske politike: Mahmut Bušatlija

 

"To nije nikakva posebna pogodnost data samo Srbiji, taman posla, pa Ukrajini sa kojom su maltene u ratu daju iste uslove plaćanja. To je normalan proces u trgovinskim odnosima, nije to ništa specijalno", rekao je saradnik Ekonomskog instituta Mahmud Bušatlija agenciji Beta.

 

On je kazao da se Srbiji godinama odlaže naplaćivanje duga i istakao da je problem s dugom koji Srbija ima pre svega posledica nepostojanja ekonomske politike od početka ovog veka, "kada smo navodno krenuli putem demokratije".

 

"Ovom se zemljom nije upravljalo na način na koji se zemljom mora upravljati, naročito u tranziciji, što se takođe vidi po dugovima koje i dan danas stvaramo. Svako plaćanje koje se odnosi na javno ili državno preduzeće, koje nema mogućnosti da samo plati, jeste veliko opterećenje za državu", rekao je Bušatlija.

 

On je naveo da je dobro što je postignut dogovor da se plati dug u nekoliko rata, jer bi dug napokon počeo makar da stagnira, ali i naveo da ne zna gde će se naći sredstva za isplaćivanje prve rate duga od sto miliona dolara.

 

"U rebalansu budžeta nisam video mogućnost da se stvore još neka sredstva. Prosto nekako, sav teret tranzicije je i dalje na onima koji rade i koji su radili čitav vek, pa sad treba makar malo da uživaju u svojoj penziji, tako da ne znam gde će se naći", kazao je Bušatlija.

 

On je dodao i da prva rata od sto miliona dolara u odnosu na deficit koji Srbija ima i nije neka cifra, te da će se pare verovatno namakanuti opet nekim zaduživanje.

 

"Moramo da imamo suvislu ekonomsku politiku. Političari samo pričaju o reformama, ali niko ne kaže šta se i na koji način treba reformisati i kakvi su efekti toga i koliko će trajati, a poslednjih 14 godina nikada niko nije dao prave odgovore", rekao je Bušatlija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here