EPA/Alessandro Di Marco

Roditelji pažljivo prate nedavne najave da će timovi lekara osvanuti u školama kako bi vakcinisali decu uzrasta od 12 godina i starije, bez prethodnog pristanka majki i očeva.

Naime, roditelj ili zakonski staratelj deteta ima ovlašćenje da pristane na vakcinaciju. U nekim državama i teritorijama, stariji adolescenti (12 i stariji) su u mogućnosti da daju sopstveni pristanak.

Za sada u Kvinslendu i Viktorije, jasno je da deca od 12 do 15 godina mogu da se vakcinišu bez saglasnosti roditelja. U Južnoj i Zapadnoj Australiji i Novom Južnom Velsu, potreban je pristanak roditelja, s tim da u NSW postoje dileme i razlike u mišljenju.

Istovremeno, u australijskim medijima naveliko se piše o vakcinaciji dece mlađe od pet godina, koja za sada ne mogu da se imunizuju protiv kovida, a njihovi roditelji su zabrinuti da će se deca zaraziti od starije braće i sestara, koji su školama.

Do sada je manje od 50 odsto dece uzrasta od pet do 11 godina primilo prvu dozu vakcine. Ali, postoji nada da će stope vakcinacije biti više. Naime, Australija je prva zemlja koja je odobrila vakcinu moderna za decu od šest i više godina, dok je fajzer i dalje dostupan za uzrast od pet i više godina.

Australijski regulator za lekove (TGA), još nije primio zahtev od neke farmaceutske kompanije kako bi proširili upotrebu bilo koje odobrene vakcine protiv kovida za decu mlađu od pet godina.

U ovom momentu samo kompanija Fajzer testira u SAD vakcinu protiv kovida kod dece uzrasta od šest meseci do četiri godine, a rezultati će biti poznati u aprilu.

Ukoliko bi TGA registrovao vakcinu za mlađe od pet godina, zdravstveno odeljenje bi zatražilo konačni savet i odobrenje od svog nezavisnog panela stručnjaka za vakcinaciju, Atagi.

U Australiji, deci od pet i više godina, koja imaju imunokompromitovano stanje, već sada se savetuje da prime i treću dozu. Za sada TGA nije primila zahtev za proširenje upotrebe bilo koje vakcine protiv kovida kao buster za osobe mlađe od 16 godina uopšte.

– Vakcinacija sa dve doze stvara snažan imuni odgovor kod mladih ljudi. Prerano je reći koliko će dugo trajati imunitet kod dece mlađe od 16 godina i kakve bi koristi pružile buster vakcine – istakla je dr Džaklin Smol, novoizabrani predsednik i pedijatar Kraljevskog australijskog koledža.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here