Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

Prema rezultatima najnovije ankete o očekivanjima privrednika, u okviru redovnog kvartalnog istraživanja PKS, uprkos umanjenim prihodima, 90 odsto anketiranih ne namerava da smanjuje broj zaposlenih i 60 odsto planira da dalje investira u osnovna sredstva i opremu i čak poveća investicije, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je gostujući na RTS-u rekao da su ekonomske mere koje je država donela dobre, a da će rast srpske ekonomije, s obzirom da se u velikoj meri oslanja na ekonomije Evropske unije, zavisiti i od pokretanja privreda u državama EU.

– Mere koje je vlada donela omogućile su da se sačuvaju radna mesta, da se sačuvaju firme. Sada ide onaj drugi deo mera, krediti Fonda za razvoj i krediti banaka uz garanciju države… – objašnjava Čadež i navodi da najnoviji podaci govore da je u Fond za razvoj stiglo više od 1.600 zahteva, a da je 512 kredita već odobreno i da su počele da stižu prve uplate na račune preduzeća.

Predsednik PKS je istakao da su tokom trajanja vanrednog stanja kompanije pokazale veliku međusobnu solidarnost, pogotovo razumevanje velikih kompanija prema malim preduzećima i da je mali broj firmi bio blokiran, što je sačuvalo lanac dobavljača.

Nakon prvih donetih ekonomskih mera pomoći privredi, Čadež očekuje da će se turističkoj privredi omogućiti povoljniji, subvencionisani krediti. On je ukazao da je Srbija uspela da održi izvoz robe i tokom vanrednog stanja a da je prehrambena industrija u tom periodu čak imala i rast.

Naša zemlja i region, zaključio je Čadež, u narednom periodu mogu da očekuju i nove strane direktne investicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here