Boban Ristić

Najsavremenija inovativna platforma Privredne komore Srbije zasnovana na veštačkoj inteligenciji Inno-Verse predstavljena je privrednicima i predstavnicima institucija u Nišu s ciljem da doprinese bržem razvoju kompanija i u tom delu Srbije.

Kako je saopšteno iz PKS-a, Inno-Verse malim i srednjim preduzećima, startapima, ali i velikim poslovnim sistemima, višestruko skraćuje vreme neophodno za razvoj proizvoda ili usluga, od početne ideje do plasiranja proizvoda na tržište i omogućava privrednicima pristup svetskim bazama naučnih radova, najnovijim trendovima u industriji, 24 časa dnevno, 365 dana godišnje.

“Inno-Verse je platforma za upravljanje inovacijama potpuno zasnovana na veštačkoj inteligenciji, na bazama i softverima koje smo razvili, koja omogućava kompaniji, bilo da je mala, srednja ili velika, da testira nova rešenja, ideje i usluge, kao i nove poslovne modele”, izjavio je predsednik PKS Marko Čadež.

Kako je objasnio, platforma skraćuje vreme potrebno za istraživanje aktuelnih naučnih dostignuća iz oblasti u kojoj kompanija posluje, proizvoda ili usluga, obavlja analizu i poređenje sa konkurencijom u svetu i o tome obaveštava korisnike.

“Kroz kreiranje prvog BizČeta za privredu, a zatim Inno-Verse platforme, trudimo se da budemo prvi i u Evropi koji primenjuju veštačku inteligenciju u poslovanju”, ukazao je Čadež.

Prema njegovim rečima, u pitanju su konkretna rešenja i alati koji pomažu privrednicima da naprave posao, proizvod, kreiraju uslugu i obave prodaju.

“To je ono što je najvažnije, a nama u PKS daje i novu mogućnost, da vidimo kako funkcioniše privreda na terenu, poput dostupnih tendera, koje kompanije najčešće pobeđuju na tenderima, da li su lokalne domaće ili ne”, kazao je on.

Jedna od funkcija koju nudi Inno-Verse je i alat Trendradar koji daje pregled aktuelnih trendova u određenoj oblasti, na primer, u poljoprivredi, kroz praćenje najnovijih rešenja u sferi uštede vode prilikom navodnjavanja, nudeći istovremeno rešenja i naučne analize o tome kako da se smanji potrošnja vode.

Čadež je napomenuo i da je platforma Inno-Verse povezana i sa bazom podataka svih startapa u svetu čime se domaćim kompanijama omogućava tačan pregled startapa koji se bave određenom inovativnom temom iz industrije u kojoj posluju.

“Sa ovim alatom možemo da pratimo brže šta je to što u svetu novo dolazi, gde i kako da kompanije investiraju na osnovu trendova, poređenja poslovnih modela, dok se od ideje do testiranja proizvoda i izbacivanja na tržište vreme višestruko smanjuje”, istakao je predsednik PKS.

Direktor Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga Aleksandar Milićević objasnio je da nije slučajno što je Inno-Verse platforma predstavljena u Nišu, zato što taj grad privlači brojne inovacije i nove tehnologije zahvaljujući radu Naučno-tehnološkog parka.

“Brojne firme iz Niša i jugoistočne Srbije sada imaju priliku da koriste alate ove platforme i brže podignu nivo svojih kapaciteta. Inno-Verse će omogućiti nekome ko se, na primer, u Nišu bavi reciklažom da sazna gde je najbolje da nabavi sirovinu i reši konkretene probleme u proizvodnji što će dovesti do veće konkurentnosti i produktivnosti, koji su jedan od najvećih problema naše privrede”, zaključio je Milićević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here