Igor Kronja/PKS

Specijalizovana izložba EXPO Belgrade 2027 doneće desetostruko veću korist za Srbiju od samih prihoda jer će, pored uposlene građevinske operative i turističkih kapaciteta, doći strani investitori i budući poslovni partneri domaćih kompanija koji će zajedno napraviti nove poslove, a to je šansa za našu zemlju koja nema cenu, poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Čadež je za Radio-televiziju Srbije (RTS) ukazao da osnovni dobitak za Srbiju, kao budućeg organizatora „Ekspoa“, nisu samo planirani prihodi od poseta i potrošnje koji će biti ostvareni tokom tri meseca trajanja ove manifestacije u Beogradu, već:

„Stvarna vrednost ove manifestacije su kompanije koje će doći i investirati u Srbiju i naše kompanije koje će napraviti nove poslove – ta šansa nema cenu. To je nešto što će ostati zauvek“, istakao je Čadež navodeći da već sada brojne međunarodne kompanije najavljuju svoj dolazak 2027. godine u Beograd na Ekspo.

Kada je reč o samo jednom segmentu organizacije i infrastrukturnom opremanju ove svetske izložbe, Čadež kao primer navodi da u Srbiji trenutno ima 170.000 zaposlenih radnika u sektoru građevinarstva.

– Zamislite šta to za njih znači, koliko će tu biti novih radnih mesta – ukazao je Čadež.

Zahvalio je timu predsednika R. Srbije, premijerke, resornim ministarstvima, institucijama Grada Beograda i Beogradskom sajmu, što su, kako je rekao, godinu i po dana verovali i pokazali da, ne samo da Srbija može da bude rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama ili Španijom, već da može da bude i bolja od njih i postane domaćin ove prestižne svetske manifestacije.

– Pokazali smo zajedničkim radom na kandidaturi da smo kao grad i zemlja region pobednika i uspeha, a ne region problema – rekao je predsednik PKS.

Čadež je objasnio da je pred Srbijom mnogo posla u organizaciji izložbe i podsetio da je juče razgovarao sa novim predsednikom Privredne komore Dubaija Alijem Rašidom Lutahom i dogovorio stratešku i tehničku podršku ove asocijacije u organizaciji beogradske izložbe 2027. s obzirom da je Privredna komora Dubaija imala važnu ulogu u organizaciji EXPO Dubai 2020.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here