Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

“Srbija i region ocenjeni su kao budućnost svetskog vina. To je ocena čuvenog specijalizovanog magazina posvećenog vinu i svojevrsne rejting agencije „Falstaf“”, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), najavljujući današnje otvaranje Drugog regionalnog sajma vina, hrane i turizma.

„Vinska vizija Otvorenog Balkana“ po rečima Čadeža, na Beogradskom sajmu od 16. do 19. novembra okupiće oko 600 izlagača i više od 450 profesionalnih kupaca iz celoga sveta, sa svih kontinenata.

On je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, istakao da su privrednici, preko specijalizovane platforme PKS, već zakazali 4.000 bilateralnih sastanaka sa potencijalnim partnerima, što je odlična vest za naše proizvođače i sve one koji se bave vinom.

– Najveći evropski kupci, poput norveškog Vinmonopolet,  britanskog Novel Wines, zatim United Stars Corporation Group iz Kanade, Merit Importadora iz Brazila i drugi, dolaze ovde da naprave posao. Ne postoji zemlja koja nije poslala svog najvećeg predstavnika da razgovara sa našim vinarima. Beograd je od danas svetski centar vina i očekujemo veliki broj posetilaca – rekao je Čadež i pozvao sve ljubitelje vina da dođu na Beogradski sajam i od sutra pa do nedelje 19. novembra probaju i kupe najkvalitetnija vina.

Prvi dan sajma, 16. novembar, biće otvoren za profesionalne kupce i zvanice.

Čadež ukazuje da na sajam dolaze najveća svetska imena kada je u pitanju ocenjivanje vina, zatim somelijeri, a kao prateće manifestacije biće organizovane izložbe hrane, rakija, začina, gastronomska takmičenja i predstavljanje turističkog potencijala.

Podseća da je Vinska vizija Otvorenog Balkana, na inicijativu tri lidera regiona Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, Edija Rame, premijera Albanije i Dimitra Kovačevskog, premijera Severne Makedonije, promovisana u protekloj godini na prestižnim svetskim manifestacijama i sajmovima.

Govoreći o učešću PKS na najvećoj tehnološkoj konferenciji Veb samitu koji je ove sedmice održan u Lisabonu, Čadež je ukazao da su ostvareni sjajni kontakti sa vodećim stručnjacima u svetu startapa.

– Povezali smo se sa našom inovativnom zajednicom od oko 400 ljudi koji su bili tamo i već od sutra sa njima krećemo u pripremu i razgovore o organizaciji Srpskog startap ostrva na sledećem Web samitu. Već  u proleće 2024. u Beogradu sa svetskom startap zajednicom Genom organizujemo veliki događaj, a biće reči i o mogućim operacijama iz Srbije da budemo centar za region-  najavio je predsednik PKS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here