PKS
Srpska kuća na Olimpijadi u Parizu 2024.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je na prijemu povodom Dana državnosti u Ambasadi Srbije u Parizu da će se Srbija na Olimpijskim igrama u Parizu prvi put predstaviti kroz projekat “Srpska kuća”.

“Od 26. jula do 11. avgusta ovo će biti mesto gde će se Srbija promovisati kao investiciona, poslovna destinacija, mesto istorijske baštine, bogatog turizma, kulture, tradicije i gastronomije, ali i privrede. Uz druge nacionalne kuće, odmah pored nacionalne kuće Francuske, domaćina Olimpijade, Srpska kuća biće smeštena u parku La Vilet u Parizu” rekao je Čadež.

Kroz multifunkcionalnu, kreativnu i originalnu umetničku postavku, uz pomoć savremenih tehnoloških rešenja, Srpska kuća na Olimpijadi u Parizu biće mesto gde će se predstavljati sportska istorija Srbije, rezultati i medalje srpskih olimpijaca, EXPO2027 kompleks, dostignuća u nauci i primeni savremenih tehnologija, ali i sve uspešnija srpska ekonomija.

Predstavljanje projekta Srpske kuće

„Želimo da predstavimo sve ono što Srbija danas jeste, a to je da je jedna od najbrže rastućih ekonomija, koja svoj rast gradi na znanju, novim tehnologijama i inovacijama. Da je najveći izvozni proizvod Srbije danas softver, kao i da će Beograd i Srbija biti domaćin specijalizovane izložbe EXPO2027.  Želimo u Parizu 2024. da napravimo vremeplov i da sve posetioce koji dođu u Srpsku kuću, odvedemo u Beograd 2027. na EXPO izložbu i da zajedno igramo za čovečanstvo i budućnost. Investicija u EXPO 2027 vredna je oko 17, 5 milijardi evra za razvoj saobraćajne, energetske infrastrukture ali i izgradnju bolnica, sportskih objekata, razvoj turizma, kulture, novih tehnologija i inovacija“, rekao je Čadež.

 Prvi čovek PKS ističe i da u poslednjih pet godina raste interesovanje francuskih kompanija za saradnju sa Srbijom i najavljuje niz aktivnosti usmerenih na jačanje privredne saradnje dve zemlje.

 “Uz podršku francuskih partnera, “Medef International” i “Business France” organizovaćemo niz aktivnosti usmerenih na povezivanje naših i francuskih privrednika. Jedna od njih biće poslovni forum u Srpskoj kući za vreme Olimpijade, dok ćemo do kraja godine zajedno organizovati i veliki poslovni forum dveju zemalja u Parizu. Srbija je dobro mesto za investicije, jedina u Evropi ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Ruskom federacijom, Evroazijom, Turskom i Kinom- zemljama u kojima živi 2,6 milijardi ljudi”, rekao je Čadež.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here