Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

Sve više se mala i srednja preduzeća iz Nemačke interesuju da investiraju u Srbiji, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u Berlinu i najavio da će već u januaru biti organizovano studijsko putovanje za nemačke privrednike kako bi upoznali našu zemlju.

– Posle velikih nemačkih kompanija koje su u Srbiju došle u proteklih pet do sedam godina i koje danas zapošljavaju 60.000 ljudi, sve veći je interes malih i srednjih preduzeća iz Nemačke – rekao je Čadež novinarima u Berlinu, gde boravi zajedno sa premijerkom Anom Brnabić.

Dodao je da je nemačkim privrednicima prvo potrebno neko vreme da vide da je situacija stabilna i da postoji dobra klima i da mogu da zarade.

„Zbog toga smo išli na današnji sastanak da razgovaramo sa predsednikom udruženja malih i srednjih kompanija u Nemačkoj i da vidimo na koji način konkretno možemo zajedno da pokažemo šta u Srbiji može da se radi“.

Čadež ističe da će nemačke firme koje dođu u Srbiju na licu mesta moći da vide šta je sve urađeno u našoj zemlji kada je reč o privrednom ambijentu.

PKS je u prethodne četiri godine organizovala biznis forume sa privrednicima nemačkih pokrajina i sledeće godine će biti napravljeno nekoliko takvih foruma.

– Oni su nas tražili i otkrili Srbiju i rekli da sve više članica tog udruženja želi da čuje od nas da li u Srbiji treba investitrati. Čuli su dobra iskustva i žele da dođu – rekao je Čadež i dodao da je dogovoreno da već polovinom januara dođu nemačke kompanije i upoznaju se sa našim potencijalima.

Premijerka Srbije Brnabić je rekla privrednicima šta mogu da očekuju u našoj zemlji, dodao je Čadež i naveo da je reč o posebno dobrim pogodnostima one koji se bave inovacijama, istraživanjem i razvojem.

Podseća da je valda donela set mera za oslobađanje od poreskih obaveza i priznavanje troškova ako su u cilju razvoja inovacija, kao i čitav set mera.

– Na nama je da iskoristimo taj potencijal i da što više tih preduzeća sutra vidimo u Srbiji –  dodao je Čadež.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime