Lična arhiva
NASMEJANI: Ekipa iz Hildena posle izlaska iz sale

Đaci Škole srpskog jezika i ćiriličnog pisma iz Hildena koja radi uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije nedavno su u Diseldorfu gledali dečji film “Leto kada sam naučila da letim”.

Deca su u dvadesetak kilometara udaljeni Diseldorf išla sa učiteljicom Sanjom Damnjanović i nekoliko roditelja i drugih odraslih osoba koji uče ili usavršavaju znanje srpskog jezika.

Učiteljica Sanja koja redovno prati dešavanja na kulturno-umetničkoj sceni i koja se trudi da to interesovanje prenese na svoje učenike, veoma žali što svi učenici nisu išli, jer se radi o najboljem srpskom i evropskom dečjem filmu koji je prošle godine u Malmeu dobio prvu nagradu.

– Deca koja su gledala film su oduševljena. Sve vreme su pažljivo pratili radnju, sa uzbuđenjem komentarisali scene, smejali se i uživali. Stariji učenici su se pronašli u razmišljanju glavne junakinje, a mlađi u komičnim scenama s bakom – kaže učiteljica Damnjanović.

Ona posebno navodi činjenicu da film nije sinhronizovan na nemački.

– Na nemačkom je samo opisana radnja, pa su uspešno mogla da ga prate i deca koja slabije razumeju srpski, ali i da nauče poneku novu reč – kaže učiteljica Sanja koja ovu filmsku predstavu označava kao čas srpskog jezika u bioskopu.

Učenici su posle prikazivanja glasno komentarisali film.

– Meni je najzanimljivije bilo kad baka Marija po Sofiji lepi kremu da ne izgori od sunca, a ona umesto da joj bude zahvalna počinje da vodi istragu o njenoj tajnoj aferi – glasno se iz grupe đaka posle predstave čuo jedan uzbuđeni dečak.

– Svi učenici nisu mogli da dođu u bioskop u Diseldorfu, ali se raduju što će uskoro za uskršnje praznike da putuju u Srbiju pa će film i dogodovštine devojčice Sofije moći i tamo da vide – teši se učiteljica Damnjanović .

NESTRPLjIVI: Deca pred početak projekcije

Uživali i odrasli

– Deca su bila posebno srećna. Početak predstave nestrpljivo su čekali grickajući kokice. Kad je film počeo bilo ih je milina gledati kako pomno prate dešavanja na platnu. Film je prilagođen dečjem uzrastu, ali i nama starijima je bio interesantan i poučan. Bilo je to uživanje i za oči i za dušu. Najviše pohvale spisateljici Jasminki Petrović prema čijoj knjizi je ovaj film snimljen – ocenila je oduševljena Javorina Petković iz Hildena.