EPA-EFE/Jose Coelho

Fudbaleri Čelsija drugi put u istoriji postali su prvaci Evrope, pošto su u finalu Lige šampiona savladali Mančester Siti rezultatom 1:0!

Gol vredan titule postigao je Kai Haverc u 42. minutu meča na stadionu Dragao u Portu.

Siti je od početka utakmice kontrolisao posed, a Čelsi konkretnije napadao. Vrebali su Plavi prilike iz kontra-napada i direktnom igrom vrlo lako mogli do pogotka i pre finiša poluvremena.

Timo Verner je u ranoj fazi propustio dve fantastične prilike. Obe praktično sa peterca. Kod prve je promašio loptu, a kod druge je iz koraka gađao preslabo i direktno u Edersona.

Ono što jedan Nemac nije uspeo, jeste drugi. Bila je to akcija iz udžbenika ekipe Tomasa Tuhela. Mendi je poslao loptu na levi bok ka Čilvelu i razvukao linije protivnika, usledio je pas do Maunta, koji je spojio sa golom Haverca. Kroz sredinu mladi napadač je pobegao loše postavljenoj odbrani Sitija, uz malo sreće prešao istrčalog Edersona i pogodio praznu mrežu za prvenac u Ligi šampiona. Bolji momenat nije mogao da odabere…

A u međuvremenu na drugoj strani – malo pravih pokušaja Sitija. Tačnije, samo jedan – Fil Foden je utrčao u šesnaesterac i šutirao sa sedam metara, ali je požrtvovani start Antonija Ridigera na petercu spasao je veću opasnost po gol londonskog kluba.

Uprkos terenskoj inicijativi, nije bilo žestine na koju smo navikli kod izabranika Pepa Gvardiole. Tako je, pored šanse Fodena, koliko-toliko zapretio Rahim Sterling. Umakao je brzonogi Englez pažnji Čelsijeve defanzive, dobio maestralan loptu preko celog terena od Edersona, međutim, izostao je šut.

U sličnom ritmu se igralo i u drugom poluvremenu, u kojem je Čelsi prikazao pravu defanzivnu kliniku ne dopustivši Sitiju nijednu pravu priliku za poravnanje i udarac u okvir gola.

Plavi su potpuno prepustili loptu Sitiju i najčešće se branili sa svim igračima na svojoj polovini, tražeći trenutak da iz kontre zadaju konačan udarac rivalu koji nije imao jasnu ideju u napadu.

Malo je nedostajalo da se to dogodi u 73. minutu. Engolo Kante je osvojio loptu na sredini terena, Haverc je povukao do šesnaesterca, a zatim pravovremeno uposlio Pulišića, čiji je šut u padu prohujao pored stative.

Bila je to jedina prava šansa u drugom delu. Siti je i pre i posle nje kružio sa loptom u nadi da će pronaći rupu u organizovanoj odbrani Čelsija. Pokušavao je Pepov tim na različite načine da dođe do izjednačenja, ali su se bezidejni napadi završavali neslavno.

Čelsi je odbranio prednost i došao do evropskog trona!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here