Pixabay

Inflacija i rat u Ukrajini, pored cena gasa i struje, dovode do povećanja cena brašna, žitarica i kukuruza u Italiji i do 13 puta. Prosečna cena hleba je 5,31 evro za kilogram, ali negde dostiže i do 10 evra što predstavlja rekordno poskupljenje u Italiji.

Već nakon samo jedne nedelje rata u Ukrajini cena kukuruza u Italiji, koja uvozi čak 64 odsto pšenice, porasla je za 17 procenata, a soja za prehranu životinja za šest posto. To je analiza Koldiretija (najvećeg udruženja za zastupanje i pomoć italijanskoj poljoprivredi) na osnovu analize berze u Čikagu koja je svetska referenca za trgovinu poljoprivrednih proizvoda.

Ono što dovodi do tih povećanja jeste zatvaranje luka na Crnom moru koje sprečava isporuke i stvara nestašice na svetskom tržištu gde Rusija i Ukrajina zajedno čine 29 odsto izvoza pšenice i 19 posto kukuruza.

Ta situacija direktno pogađa Italiju koja uvozi čak 64 posto pšenice za proizvodnju hleba i 53 odsto kukuruza koji joj je potreban za ishranu stoke, pokazuje Koldiretijeva analiza.

Takođe, ta analiza prikazuje i da je Ukrajina drugi dobavljač kukuruza Italije sa udelom od nešto više od 20 odsto, ali takođe garantuje pet posto nacionalnog uvoza pšenice.

“Ovo je trenutak velike neizvesnosti usled rata u Ukrajini. Mi ćemo se truditi da hleb ne nedostaje na stolovima Italijana i nadamo se da pekari neće podići cene s obzirom na to da znaju kroz šta prolaze porodice”, izjavio je Mateo Kunsolo, predsednik Udruženja Pekara grada Milana i okoline.

Međutim, situacija na terenu je drugačija. Od sirovina do hleba – izračunava Assoutenti (Udruženje za zaštitu potrošača), cena raste i do 13 puta.

Izuzetno visoko povećanje cena beleže benzin, riba, voće i povrće. Prosečna cena hleba je 5,31 evra po kilogramu, ali negde dostiže i cenu do skoro deset evra po kilogramu. Prosečan kilogram testenine koštao je dva evra, a sada dostiže i cenu do 4,71 evro kao na primer u Kaljariju na Sardiniji.

Cene benzina na pumpama u jednom momentu na severu Italije su dostigle i 2,5 evra.

Cene hleba

U Italiji je došlo do porasta cena hleba čija je prosečna cena 5,31 evro po kilogramu. U gradu Forli cena hleba je dostigla i 9 evra po kilogramu, a u Ferari rekordnih 9,8 evra.

Što se tiče testenina, Kaljari je najskuplji grad, sa cenom od 4,7 evra za kilogram. Prosečna cena hleba je 5,31 evra po kilogramu.

Venecija je takođe skupa, sa kilogramom svežeg hleba koji se u proseku prodaje po ceni od 5,52 evra, a najviša dostignuta cena je 8,5.

Cene preko šest evra po kilogramu beleže se u mnogim gradovima, od Milana do Barija, od Ankone do Maćerate, Bolonje, Bolcana, Modene, Ređo Emilije, Trenta i Udina.

Najjeftinije provincije su Napulj (maksimalno 2 evra), Kozenca (2,5 evra) i Benevento (2,65 evra).

Koliko će trošiti italijanske porodice u 2022.

Federkonzumatori (Udruženje za zaštitu potrošača i pružanje informacija) je predvideo na početku godine da će svaka italijanska porodica morati da izdvoji 1.719 evra više u 2022. godini nego u prethodnim za osnovne životne potrebe: 299 evra više za hranu, 172 evra za transport, 824 evra za struju i gas, 23 evra za vodu, 83 evra više za školske knjige.

Danas se njihovo predviđanje popelo na 2.354 evra po porodici za 2022. godinu: još 288 evra za benzin, 129 evra više za hranu koje je potrebno dodati na onih 299 evra i 218 evra za struju, gas i vodu.

Pre Božića kilogram paste u samoposluzi je koštao oko 0,89 centa a sada 1,50 evra dok je prosečna cena hleba koji je koštao oko 3,5 evra za kilogram sada preko pet evra.

1 COMMENT

  1. NISTA STRASNO navici ce se zabari to je zapadna demokratija. Imaju 10 nato baza u italiji tamo je hleb jeftiniji xaxaxaxaxaxxaax

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here