commons.wikimedia/JanHermanek
Češki vojnici

Češka smatra Rusiju “direktnom pretnjom po bezbednost” i “potencijalnim vojnim protivnikom”, ali Prag namerava da minimizira mogućnost sukoba velikih razmera u Evropi, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Češke Karl Žehka u govoru povodom novog koncepta razvoja vojske.

– Direktna pretnja našoj bezbednosti i naš potencijalni vojni protivnik je Rusija. Naš cilj je da izbegnemo ratove i da svedemo na minimum mogućnost da se masovno nasilje vrati u Evropu – rekao je Žehka u obraćanju povodom nove koncepcije, objavljene na sajtu Ministarstva odbrane.

U dokumentu se ističe da češka vojska ima manjak ljudstva, municije, a nema ni dovoljno mogućnosti za popravku oklopnih vozila i raspoređivanje savezničkih kontingenata na svojoj teritoriji. Pored toga, ograničene su mogućnosti sistema PVO zemlje i uvođenja naprednih tehnologija u vojsku.

Podsećamo, češki list „Seznam zpravi“ u septembru je saopštio da Češka ima novu odbrambenu strategiju u kojoj je Rusija označena kao „najozbiljnija pretnja“ po zemlju. List je tada naveo da je dokument već odobrio Savet bezbednosti republike.

Istaknuto je da je glavni zadatak češke odbrambene politike „priprema za dugotrajni odbrambeni rat visokog intenziteta sa tehnološki naprednim protivnikom, opremljenim nuklearnim oružjem“.

4 COMMENTS

  1. Oh bože ….Mi smo prvi rusima rekli “ne” a sećamo se i Praškog proleća ali u 21 veku u ovoj konstalaciji snaga da Rusi budu pretnja Češkoj to je nonsens. Jedina pretnja je na budžet Čeha vojni establišment koji mora naći razlog i način da potroši ogromne novce za modernizaciju naoružanja koje j poklonjeno Ukrajini na nagovor naj većeg izvoznika i proizvođača oružja u svetu jer istima opet treba sredstva za započinjanje kineskog scenarija. Ukratko u 3 proširene rećnice.

  2. Ispravak i dodatak: Mi smo prvi Rusima rekli “ne” a sećamo se i Praškog proleća ali u 21 veku u ovoj konstalaciji snaga da Rusi budu pretnja Češkoj to je nonsens. Jedina pretnja je na budžet Čeha vojni establišment koji mora naći razlog i način da potroši-uloži ogromne novce za modernizaciju naoružanja koje je poklonjeno Ukrajini na nagovor naj većeg izvoznika i proizvođača oružja u svetu jer su istom potrebna sredstva za započinjanje kineskog scenarija radi anuliranja svog ogromnog duga.Francuski scenarijo: Prvo se zadužiš, pa kupiš oružje i na kraju ubiješ zajmodavca. Ujedno i uvođenje pdv-a kao poreza na sve je isto francuski model spasavanja kapitalizma koji jede samoga sebe i jednostavno mu je potreban rat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here