commons.wikimedia/Thomas Ledl
Sedište austrijske televizije ORF

Čet poruke iz istrage Tužilaštva protiv privrednog kriminala i korupcije u korupcionaškoj aferi “Ibica”, koja je srušila tadašnjeg austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea, izazvale su danas “zemljotres” i na medijskoj sceni Austrije.

Zbog četova bivšeg generalnog sekretara Ministarstva finansija Austrije Tomasa Šmita, koji želi da dobije status krunskog svedoka u istrazi protiv bivšeg kancelara Sebastijana Kurca, ali i u vezi afere “Ibica”, danas su se sa funkcija povukli glavni i odgovorni urednik, kao i izdavač bečkog dnevnika “Prese” Rajner Novak i glavni urednik javnog servisa ORF Matijas Šrom.

“Prese” je saopštio da je Novak odlučio da stavi svoje funkcije u mirovanje, a Šrom da uzme, za sada, odmor, i preda svoje nadležnosti zamenici Evi Karabeg.

Uz to je generalni direktor ORF-a Roland Vajsman pozvao etičku komisiju da izradi “stroži kodeks vrednosti”, kako bi javni servis očuvao svoju verodostojnost.

Na osnovu objavljenih četova, Novak je imao ambicije da postane šef ORF-a i tražio je podršku Šmita. Takođe, što je zanimljivo, Novak je dao Šmitu uputstva kako da komunicira sa redakcijom njegovog lista “Prese”.

Novak je, nakon objavljivanja četova, rekao da nikad nije sklopio nikakav dogovor sa Šmitom. On se izvinio čitaocima za neprimerenu bliskost i tonalitet u porukama.

Glavni urednik ORF-a Šrom je “pao” zbog četova sa Štraheom. On je u tim četovima govorio negativno o izveštavanju prvog programa javnog servisa ORF1, pošto se Štrahe žalio za prilog u dnevniku “ZIB 24”.

Šrom, koji je glavni i odgovorni urednik drugog programa ORF2, rekao je da nema uticaj na kolege sa prvog programa i optužio ih je za naklonjenost levici. Nakon objave četova, Šrom se branio time da je to sve bilo u cilju očuvanja osnova za razgovor sa FPO i da je tonalitet i jezik razgovora bio prilagođen partneru u razgovoru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here