J. Gajeskov
Deo najmlađih članova kluba s predsednikom Šipkom, trenerima i specijalnom gošćom, saveznom poslanicom Daj Li

Prošle nedelje je jedan od najuspešnijih srpskih sportskih klubova na tlu Australije, Košarkaški klub Obilić iz Sidneja, proslavio 25 godina uspešnog rada i postojanja. Svečani piknik povodom ovog jubileja upriličen je u rekreacionom parku „Plough & Harrow“ u Abotsberiju.

Pozivu čelnika ovog trofejnog kluba odazvao se veliki broj članova, uključujući sadašnje i mnoge bivše igrače, od koji h su mnogi došli s porodicama i prijateljima.

– Bio je zaista zabavan dan ispunjen dobrim raspoloženjem, druženjem i mnogim dečijim aktivnostima, jer veliki broj naših košarkaša su upravo deca. Među gostima na pikniku bila je gospođa Daj Li, poslanica u Federalnom parlamentu Australije za okrug Fauler, sa sedištem u Kabramati. Ona je čestitala klubu na jubileju i istakla da je ponosna što klub iz njene izborne jedinice beleži toliko uspeha. Takođe, Daj Li je svima u klubu poželela još mnogo pobeda i sve najbolje – kaže za “Vesti” Aleksandar Glumac, bivši prvotimac Obilića, a danas član uprave kluba zadužen za kontakt s medijima.

Tortu su presekli predsednik Šipka i treneri, Miloš i Zoran Šalipur

Kako smo čuli, ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović i episkop Mitropolije australijsko–novozelandske Siluan, nažalost nisu mogli da prisustvuju proslavi značajnog jubileja ovog našeg trofejnog sportskog kolektiva, ali su uputili pisma i čestitke klubu na jubileju.

Predsednik Obilića Stevan Šipka je u ime kluba izrazio veliku zahvalnost na srdačnim čestitkama i pozdravima, a zatim je govorio o počecima i očekivanjima koja su imali pre dve i po decenije.

– Naš neumorni predsednik Stevan Šipka rekao je na proslavi da nije ni slutio da će klub imati dugu budućnost, a kamoli da će biti toliko uspešan. Zahvalio se trenerima, braći Milošu i Zoranu Šalipur na njihovom trudu, znanju i zalaganju kojim juniorske selekcije dovode do uspeha i igrače do napretka u karijeri. Posebno se zahvalio i Mirjani Pupovac, koja je napravila slavljeničku tortu, kao i ostalim članovima kluba na pripremi i organizaciji piknika, a posebno roditeljima svih mladih košarkašica i košarkaša na njihovom stalnom doprinosu tokom godina – kaže Glumac.

Slavljenička torta bila je pravo umetničko delo

Nema sumnje da je KK Obilić jedan od najuspešnijih srpskih košarkaških klubova u Australiji, što se naročito odnosi na Kup Draža Mihailović, na kojem su u konkurenciji prvih timova osvajali pehar čak 11 puta.

„Vesti“ se zahvaljuju Mileni Jekić na poslatim fotografijama, koje će dočarati barem delić atmosfere s proslave Obilića.

Više podataka o radu ovog uzornog kluba možete naći na internet stranici www.obilic.com.au i na Fejsbuk prezentaciji na adresi www.facebook.com/ObilicBasketball.

Dražin kup kao kruna

Povodom jubileja, iz Obilića poručuju da bi osvajanje trofeja na ovogodišnjem Kupu Draže Mihailovića bila prava kruna slavljeničke sezone.

Višegodišnja dominacija Obilića na ovom velikom srpskom takmičenju u Australiji prekinuta je u decembru 2023. kada su titulu preuzeli Otpisani iz Melburna.

Nema sumnje da će se košarkaši Obilića i te kako dobro pripremiti za naredni kup, kako bi glavni trofej vratili u svoje vitrine. Ovogodišnji Kup Draže Mihaiovića održaće se u Adelajdu od 24. do 26. decembra.

Klub od značaja za zajednicu

Prvi čovek Obilića Stevan Šipka pročitao je okupljenima pismo koje je poslao ambasador Srbije u Kanberi Rade Stefanović. U pismu je ambasador uputio srdačne pozdrave i čestitke povodom 25 godina postojanja kluba.

”Žao mi je što danas nisam s vama zbog ranije zakazanih obaveza“, istakao je Stefanović i naglasio da njemu kao bivšem košarkaškom sudiji ovaj sport uvek zauzima važno mesto u životu.

”Svim članovima i prijateljima Obilića čestitam 25 godina postojanja, jubilej vredan svake pohvale. U svojoj bogatoj istoriji Obilić je uvek imao, kao što ima i sada, značajan uticaj na srpsku zajednicu na širem području Sidneja. Još uvek se živo sećam kada smo zajednički organizovali doček ženske košarkaške reprezentacije Srbije uoči Svetskog prvenstva u Sidneju u septembru 2022. Bilo je divno videti toliko mladih devojčica i dečaka koji naporno treniraju kako bi postali bolji sportisti i, što je još važnije, bolji ljudi“, istakao je ambasador Stefanović u pismu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here