Lična arhiva
Pesnik Zeljko Visic

U crkvenom domu CO “Sveta Trojica” u Pertu, prošle subote je predstavljena knjiga ”Ljubav i trnje”, autora Željka Višića. U programu su učestvoali članovi Srpskog književnog kluba “Sabornik” i recitatori,a veče je bilo protkano pesmama Katice Saičić, koja neguje staru i dobru srpsku narodnu pesmu.

Na početku večeri pesnik Željko Višić je govorio o danima detinjstva i mladosti, o životu u rodnoj Krajini, ratu i paklu kroz koji je prošao zajedno sa srpskim narodom s tog područja.

– Poeziju sam pisao od školskih dana, pa su mnoge pesme iz vremena pre devedesetih ostale u rodnom kraju i nepovratno su izgubljene. Tako se desilo da tek sada, u šezdesetim godinama života, objavljujem svoju prvu zbirku pesama – rekao je Višić.

Zbirka sadrži pesme o zavičaju, ljubavi, o “nesavršenosti i krnjavosti tuđeg sveta”, o čežnji za rodnim tlom, stihove bola, radosti, tuge… Teme i motivi su različiti, stilsko izražavanje bogato, a odlikuju ga originalnost, neposrednost i duboka osećanja.

Izabrane stihove iz knjige pored Višića su govorili i Siniša Komnenović, Stanka Jovanović Klisura i Nataša Mlađenović. Pročitane su i nove pesme, koje će biti objavljene u narednoj zbirci.

U drugom delu programa nastupili su članovi “Sabornika”: Rajo Zečević, Dušan Gajić, Stevo Nikolić, Brankica Kelemen, Milena Hubana i drugi. Nenad Mlađenović je pročitao prvu pjesmu iz nove, četvrte knjige Radomira–Raja Zečevića, koja je tek pristigla iz Crne Gore.
Okupljenima se obratio i otac Aleksandar Trninić, sveštenik u Misionarskoj parohiji “Sveti Vasilije Ostroški” u Rokemptonu, koji piše duhovnu i misaonu poeziju. Govorio je toplo i nadahnuto o potrebi jačanja duhovnosti, kulture, umetnosti i negovanju knjige i pisane reči.

Takođe, otac Aleksandar je besedio o savremenim iskušenjima svetosavskog naroda i njegove crkve, o hrišćanskoj veri i nadi, koja kako je rekao, nas nikada ne sme napuštati.

Pesnik iz Ravnih Kotara

Zzeljko Višić je rođen u Zadru, a odrastao je u Kašiću, u Ravnim Kotarima. Posle pada Republike Srpske Krajine i tragedije srpskog naroda u današnjoj Hrvatskoj, došao je sa porodicom u Australiju. Već decenijama živi i radi u Pertu.

Veče pisaca iz RS

Sledeće književno veče u organizaciji “Sabornika” održaće se 4. decembra ove godine, a tom prilikom predstaviće se pisci iz Republike Srpske. Ovaj događaj održaće se u okviru Dana Republike Srpske u Zapadnoj Australiji, koji će se završiti Svečanom akademijom 8. januara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here