CG otvara konzulat u Sremskim Karlovcima gde živi 41 Crnogorac

0

Šta će konzulat u Karlovcima? Sem što će konzulu biti baš lepo, a i vina ima "na izvolte"!
 

U vremena kada je sve podređeno novcu, gotovo neshvatljivim zvuči "širokogrudost" sremskokarlovačkih vlasti da 200 kvadratnih metara u zgradi čuvenog Magistrata Crnogorcima ustupi – bez naknade?!

 

Nikome, pa ni Crnogorcima u Vojvodini, nije jasno kako je crnogorskoj vladi promaklo da Sremski Karlovci, ili "srpski Sion" kako ga od davnina zovu Srbi u pokrajini, nema nikakve veze sa Crnom Gorom.

 

Upravo sa balkona Magistrata, građenog od 1806. do 1811. godine, patrijarh Josif Rajačić obnarodovao je osnivanje Srpske Vojvodine, "pod domom austrijskim i krunom ugarskom". Ipak, za čelnike sremskokarlovačke opštine davanje 200 kvadratnih metara bez naknade crnogorskom konzulatu predstavlja "afirmativan potez".

 

"Skupština opštine iskazala je zainteresovanost i želju za afirmacijom Sremskih Karovaca kao mesta od širokog kulturnog i društvenog značaja za Srbiju", piše u obrazloženju odluke.

 

Ali, opštinskom dboru Srpske napredne stranke to objašnjenje ne zvuči uverljivo.

 

"Apsolutno smo protiv odluke da se crnogorskom konzulatu da besplatno 200 kvadratnih metara prostora, jer je u pitanju imovina koja pripada Karlovčanima, a sam Magistrat je spomenik kulture od neprocenjive vrednosti i značaja", navode naprednjaci.

 

Crnogorci u Vojvodini, njihova udruženja i pojedinci, podeljeni su oko otvaranja Konzulata u Sremskim Karlovcima. Za jedne je to dobro mesto, jer je "neutralno", a za druge je u pitanju potpuni promašaj Vlade Crne Gore, jer Sremski Karlovci nemaju za Crnogorce ni simbolično ni faktičko značenje.

 

Pojedina crnogorska udruženja u Srbiji, poput onih iz Subotice, Kule, Malog Iđoša, Vrbasa, Novog Sada, Beograda, Crvenke, Kruščića, Zmajeva i Niša, pozvala su Vladu Crne Gore da promeni odluku. Oni traže da crnogorska vlada pokaže da brine o potomcima Crne Gore koji žive u Srbiji, a ne o ličnom komoditetu budućih diplomata.

 

Ipak, malo ko veruje da će se bilo šta promeniti, jer u Ambasadi Crne Gore u Beogradu na sve ovo – ćute. A ćutanje se obično tumači kao odobravanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here