Tanjug/AP
Stefanos Cicipas

Osim kao veliki lični trijumf, pobeda Stefanosa Cicipasa u Monte Karlu će otići u istoriju kao rušenje jedne važne granice. Grk je postao jedini teniser mlađi od Novaka Đokovića koji je na nekom velikom turniru osvojio više titula od njega. Po kategorizaciji ATP tura, veliki turniri su četiri grend slema, završni masters i devet mastersa 1.000.

To je još jedan dokaz Novakove neverovatne dominantnosti – do nedelje niko mlađi od njega nije imao više trofeja na ovih 14 izuzetno važnih takmičenja. Cicipas sada ima tri pehara u Monte Karlu, Đoković je ostao na dva, a rekorder je Rafael Nadal sa 11. Španac je godinu dana stariji od Srbina.

Rafa ima više trofeja i u Madridu i Rimu, a Novaka (3) bi u “Kaha Mahiki” mogli da stignu Karlos Alkaras i Aleksander Zverev koji imaju po dva. “Foro Italiko” je najuspešniji Đokovićev stadion na šljaci sa čak šest titula i tu ga niko od mlađih ne ugrožava.

Kada su u pitanju ostali mastersi, Nole je – osim na Kanada openu (na smenu Toronto i Montreal) – na svakom najbolji među aktivnim igračima. U Šangaju (4) i Parizu (7) je rekorder, u Indijan Velsu (5) i Majamiju (6) deli rekorde sa Rodžerom Federerom i Andreom Agasijem, u Sinsinatiju (3) je Federer najuspešniji, a u Kanadi (4) Ivan Lendl, ali i Nadal ima više pehara do njega.

Isto važi za grend slemove: Nole je rekorder u Melburnu sa 10 titula, u Parizu (3) je među aktivnim igračima samo Nadal uspešniji, u Londonu (7) samo Federer ima više pehara od njega u istoriji, dok su u Njujorku (4) u Open eri ispred njega Konors, Sampras i Federer. Najviše uspeha na US openu su imali Bil Tilden, Vilijem Larned i Ričard Sirs, po sedam, ali još pre više od jednog veka, pa se zato kao referenca češće uzima Open era.

Kada je u pitanju završni masters, najbolji teniser svih vremena je rekorder sa 7 trofeja.

Niko nikada nije imao ovakve uspehe na najvažnijim takmičenjima. I kada se saberu po katgorijama i ukupno, Đoković je rekorder. Ima najviše trofeja i na grend slemovima i na mastersima i na završnom turniru. Još jedan ključni argument da je najbolji svih vremena.

Nije teško pretpostaviti da će ga, tu i tamo, kao Cicipas sada u Monte Karlu, u budućnosti neko nadmašiti na nekom od ovih takmičenja, ali će biti prava nemoguća misija da se bude uspešniji od Novaka u ukupnim brojkama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here