Tanjug/AP

Pripadnici palestinske terorističke grupe Hamas verovatno su koristili severnokorejsko oružje tokom napada na Izrael 7. oktobra, pokazuje video snimak militanata i oružja koje je Izrael zaplenio, uprkos tome što Pjongjang poriče da naoružava tu militantnu grupu.

Južnokorejski zvaničnici, dva stručnjaka za severnokorejsko oružje i analiza oružja koje je Izrael zaplenio na bojnom polju, a koju je sproveo AP, ukazuju da je Hamas koristio severnokorejsku raketnu granatu F-7, koje se obično koristi protiv oklopnih vozila.

Američka agencija navodi da ti dokazi bacaju svetlo na ilegalne pošiljke severnokorejskog oružja koje Pjongjang šalje, uprkos međunarodnim sankcijama.

Bacači granata na raketni pogon ispaljuju jednu bojevu glavu i mogu se brzo napuniti, a prisustvo F-7 dokumentovano je u Siriji, Iraku, Libanu i Pojasu Gaze, rekao je za AP stručnjak za oružje N. R. Dženzen-Džons, koji radi kao direktor konsultantske kuće Armament Researć Services.

“Severna Koreja je dugo podržavala palestinske militantne grupe, a severnokorejsko oružje je ranije dokumentovano među zabranjenim zalihama”, rekao je Dženzen-Džons.

On tvrdi da je Iran dao veliku količinu severnokorejskog oružja militantnim grupama i veruje se da je to primarni način na koji su palestinski militanti došli do tog oružja.

Hamas je objavio fotografije svojih boraca sa lanserom sa granatom na raketni pogon, sa prepoznatljivom crvenom prugom preko bojeve glave i drugim elementima dizajna koji odgovaraju F-7, rekao je viši istraživač iz švajcarskog nezavisnog projekta Small Arms Survey Met Šreder.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here