Čile: Najmanje 700 mrtvih, počele pljačke

Jedna od teško oštećenih zgrada u Konsepsionu
 

"Priroda još jednom iskušava našu sposobnost da se izborimo i stanemo ponovo na svoje noge. Pokušavamo na sve načine da povratimo bazične usluge u zemlji, ali još uvek ima mnogo posla", rekla je Bačeletova,a prenose svetske agencije. 

 

Ona je uputila vojnike da pomognu policiji u sprečavanju pljački i zatražila pomoć od međunarodne zajednice.

 

Spasiocima otežavaju posao neprohodni putevi i uništena komunikaciona mreža.

 

Materijalna šteta je ogromna i meri se desetinama milijardi dolara. U najugroženijim područjima, kako javljaju lokalni medijima, nema struje i vode, a u prekidu su telefonske linije.

 

Snažni potresi koje prate smirivanje tla i dalje se osećaju širom zemlje.

 

Zemljotres jačine 8,8 stepeni Rihterove skale, koji je pogodio Čile u subotu u ujutro, izazvao je cunami koji se proširio preko celog Pacifika iako talasi nisu visoki koliko se predviđalo.

 

Potres u Čileu je, kako prenosi CNN, bio 700 do 800 puta jači od onog magnitude 7 stepeni Rihtera koji je u januaru pogodio Haiti, ali je bio manje razoran.

 

 
Američko Geološko udruženje saopštilo je da je registrovano više dodatnih potresa, od kojih je najsnažniji bio jačine 6,9 stepeni Rihtera. 

 

Čile je podložan zemljotresima jer se nalazi na takozvanom pacifičkom "vatrenom prstenu", gde se sudaraju pacifičke i južnoameričke tektonske ploče.

  

Srbi u Čileu dobro

 

Ambasadorka Srbije u Argentini Gordana Vidović koja je akreditovana i u Čileu, izjavila je za B92 da su, prema dostupnim informacijama, državljani Srbije koji žive u Čileu dobro i da je u pitanju oko 120 državljana Srbije koji sa porodicama pretežno žive u Santjagu.

Epicentar zemljotresa bio je 115 kilometara severoistočno od grada Konsepsion i 325 kilometara jugozapadno od prestonice Santjaga, na dubini od 35 kilometara. Ovo je najveći zemljotres koji je pogodio Čile za poslednjih 50 godina.

 

Velika materijalna šteta pričinjena je na putevima i zgradama u mnogim oblastima, uključujući Santjago, gde se zapalila fabrika hemijskih proizvoda. U celoj oblasti nema struje, vode i prekinute su telefonske veze.

 

Samo u regionu Maule poginulo je najmanje 85 ljudi, a mnogo žrtava registrovano je u Santjagu, Ohiginsu, Biobiu, Araukaniji i Valparaizu.

 

 

U Santjagu je poginulo najmanje 13 ljudi, a nekoliko zgrada se srušilo. Zbog požara u hemijskoj fabrici u predgrađu Santjaga cela oblast je evakuisana.

 

Više od 200 zatvorenika pobeglo je iz zatvora u gradu Čiljan. Oko 60 je ponovo uhvaćeno, a oko 600 zatvorenika prebačeno je u zatvor u grad Konsepsion.


Akcija spasavanje 100 zatrpanih ljudi

 

Spasioci već više sati pokušavaju da ispod ruševina stambene zgrade u Konsepsionu izvuku oko 100 zatrpanih ljudi. Spasavanje ide teže prvenstveno zbog nedostatka goriva, neophodnog mehanizaciji.

 

Ulice prestonice u nedelju ujutru bile su tihe i mračne, većina grada nema ni struju ni vodu. Mnogi žitelji prešli su kod prijatelja ili rodbine u bezbednije krajeve.

 

Oko grada Konsepsion cela sela su sravnjena sa zemljom, autoput je presečen na pola, a mostovi su se srušili. Spasilačke ekipe tragaju za preživelima ispod ruševina.

 

Počele pljačke

 

U Konsepsionu koji ima pola miliona stanovnika, u toku je pljačka prodavnica koju policija pokušava da spreči suzavcem i vodenim topovima.Jedna od žena koje odnose robu uzviknula je novinarima: "Ovo nije pljačka, već očajanje! Nemamo šta ni da jedemo, ni da pijemo!". Dok većina odnosi samo hranu i drugu najnužniju robu, grupe mladih iznose aparate za domaćinstvo.

Aerodrom u Santjagu je oštećen i biće zatvoren naredna 72 sata, rekli su zvaničnici, a avioni se preusmeravaju u Mendozu u Argentini.

 

Cunami izazvan zemljotresom pogodio je ostrvsku grupu Huan Fernandez kod obala Čilea, a lokalni mediji javljaju da je pet ljudi poginulo, a nekoliko je nestalo.

 

Saopšteno je da su putevi do luke San Antonio, preko koje se obavlja izvoz, u dobrom stanju.

 

Čile je pretrpeo najteži zemljotres u 20. veku, kada je potres jačine 9,5 stepeni Rihterove skale pogodio grad Valdiviju 1960. godine. Tada je poginulo 1.655 ljudi.

 

Dopisnik BBC-ja iz Santjaga Gideon Long izveštava da su u zemljotresu najgore prošle stare zgrade i crkve, dok je većina novijih zgrada ostalo manje-više neoštećeno.

 

"Prošao sam automobilom pored moje lokalne crkve, koja na prvi pogled deluje netaknuto, ali joj nedostaje kupola koja se sručila na zemlju kada je zemlja počela da se trese", izveštava Long.

 

U potresu na severu Argentine dvoje mrtvih

Dve osobe su poginule danas u zemljotresu jačine 6,1 po Rihterovoj skali na severu Argentine, nekoliko sati posle snažnog zemljotresa u Čileu. Vlasti Buenos Ajresa su javile da su poginuli jedno osmogodišnje dete i jedan 70-godišnji čovek. Nacionalni seizmološki institut saopštio je da se potres dogodio 12.45 po lokalnom vremenu, dok je epicentar bio 1.600 kilometara severno od Buenos Ajresa, u planinskom lancu Los Keriljos.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime